Klasik okullar ile eko-okullar ve yeşil bayraklı eko-okulların çevre eğitimi açısından karşılaştırılması
Comparing ordinary schools, eco-schools and eco-schools rewarded with green flag in terms of their environmental education
  1. Tez No: 228376
  2. Yazar: YÜCEL YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÖNMEZ GİRGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoloji Öğretimi, Eko-Okul Projesi, Çevre Eğitimi, Çevre Bilinci, Teaching Biology, Eco-School Project, Environmental Instruction, Environmental Awareness/ Consciousness
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmada bazı ilköğretim okullarında uygulanan Eko-okul projesine dahil olan ilköğretim öğrencileriyle olmayanlar, çevre bilgisi ve çevre bilincinin oluşması açısından karşılaştırılmıştır. Aynı zamanda ?Yeşil Bayrak? ödülünü almış eko-okullarla, normal eko-okullar ve klasik okullar arasında bir fark olup olmadığı tespit edilmeye çalışılmıştır.Bu çalışma, Ankara ili Mamak, Yenimahalle ve Çankaya ilçelerinde bulunan altı okulda yapılmıştır. Araştırmaya 300 öğrenci katılmıştır. Yeşil Bayraklı Eko-okullarla, normal eko-okullar ve klasik okulları bilgi açısından karşılaştırmak için 20 sorudan oluşan bir Bilgi Testi, çevre bilinci açısından karşılaştırmak içinse 20 sorudan oluşan bir Anket hazırlanmıştır. Elde edilen sonuçların analizinde SPSS paket programından yararlanılmıştır.Yaptığımız çalışma sonucunda, okullar arasında çevre bilgisi bakımından istatistiksel olarak bir fark bulunamamıştır. Ancak klasik okulların teorik bilgilerde daha başarılı olduğu görülmüştür. Normal eko-okullar da yeşil bayraklı okullara oranla çevre bilgisi bakımından daha başarılı olmuşlardır.Anket çalışmasının sonucuna göre tüm okul türlerinde genel olarak çevre bilincinin oluştuğu söylenebilir. Eko-okullarda çevreye yönelik etkinlikler daha sık yapılmaktadır. Öğrencilerin verdikleri cevaplara göre çevre kulüplerinin klasik okullarda diğer okul türlerine göre daha pasif olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Eko-okul ve yeşil bayraklı eko-okulların bu bağlamda faaliyetlerinin daha fazla olduğu belirlenmiştir. Bu da eko-okul programının temelini oluşturan yaparak yaşayarak öğrenme yaklaşımının öğrenciler üzerinde başarılı olduğunu göstermektedir.Klasik ve eko-okullarda öğrenciler çevre koruma amaçlı herhangi bir kuruluşa üye değillerken yeşil bayraklı okullarda öğrencilerin büyük çoğunluğu TEMA Vakfına üye olduklarını belirtmişlerdir. Bu da yeşil bayraklı eko-okul öğrencilerinin bu bağlamda daha iyi yönlendirildiklerini göstermektedir. Yeşil bayraklı ve normal eko-okulların öğrencilerinin klasik okullara oranla çevreyle ilgili yayınları takip etme bakımından daha bilinçli oldukları görülmektedir.Bilim Kodu:
Özet (Çeviri)
In this study, it is compared the students of some primary schools carrying out Eco-School Project with the students of primary schools not participating in this Project in terms of their environmental education and awareness of environment. Meanwhile, it is studied to find out whether any difference occurs among ordinary schools, eco-schools and the eco-schools rewarded with ?Green Flag?.This study is carried out in six schools in Mamak, Yenimahalle and Çankaya; the districts of Ankara. 300 students have attended the research. A knowledge test and a questionaire are prepared; the knowledge test, consisting of 20 questions, is for comparing ordinary schools, eco-schools, and eco-schools with Green Flag in terms of their knowledge of environment, and the questionaire, consisting of 20 questions, is for comparing these schools in terms of their awareness of environment. SPSS program is employed in the analysis of the data obtained from these surveys.As a result of this study, no statistical difference has been found among the schools in terms of students? knowledge of environment. However, ordinary schools are assigned as more successful in knowledge tests. Besides, eco-schools got ahead in knowledge of environment in comparison with eco-schools with Green Flag.According to the result of the questionaire, it can be inferred that the students of all these schools subjected have a common awareness of environment. In addition, environmental activities are more frequently held in eco-schools. In light of the answers of the students, it is obtained that the environment clubs of ordinary schools are less active. In this sense, the clubs of eco-schools and of the eco-schools with Green Flag are more active. That shows the success of the approach of learning by doing-living which is the basis of the Eco-School Project.A large majority of students in eco-schools with `Green Flag? are members of TEMA while the students of ordinary and eco-schools have no membership in any environmental organization. It is inferred in this sense that the students of the eco-schools with Green Flag are better instructed and guided. It can also be concluded that the students of the eco-schools with Green Flag and of eco-schools are more conscious of following environmental publication.Science Code: