İlköğretim 8. sınıf fen ve teknoloji dersi 'maddenin halleri ve ısı' ünitesinde kavram haritası tekniği kullanımının öğrencilerin başarısına, bilgilerin kalıcılığına ve fene karşı tutumlarına etkisi
Effect of using concept maps technique in college science and technology courses of an 8th class, unit ?substance states and heat? on student achievement, knowledge durability and attitude towards science
- Tez No: 228423
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SARIKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Fen Eğitimi, Kavram Haritaları, Maddenin Halleri ve Isı, Fene Yönelik Tutum, Science Education, Concept Maps, Substance States and Heat, Attitude Towards Science
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 253
Özet
İçinde bulunduğumuz yüzyıl itibariyle eğitim-öğretimde başarıyı yakalamak adına en çok dikkat edilen noktalardan biri de kavram yanılgılarını aza indirerek anlamlı öğrenmenin gerçekleşmesidir. Anlamlı öğrenme sayesinde kişi eski bilgileriyle yeni bilgilerini ilişkilendirmekte böylece bilgiler kalıcı hale gelmektedir. Anlamlı öğrenmenin gerçekleşmesine imkan tanıyan tekniklerden birisi de kavram haritalarıdır.Bu araştırmada ilköğretim 8. sınıf Fen ve Teknoloji dersinde ?Maddenin Halleri ve Isı? ünitesinin öğretiminde, kavram haritası tekniği kullanımının öğrencilerin başarısına, bilgilerinin kalıcılığına ve fene karşı tutumlarına etkisi araştırılmıştır.Araştırmada öntest- sontest kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Deney grubunda kavram haritası tekniği, kontrol grubunda ise anlatım yöntemi kullanılarak Fen ve Teknoloji Öğretim Programı çerçevesinde uygulamalar yapılmıştır.Bu araştırma, 2007?2008 eğitim?öğretim yılının ikinci döneminde Tokat ilinin Pazar ilçesinde bulunan Dereköy İlköğretim Okulu' nda 8. sınıfta öğrenim gören 33 öğrenciyle haftada 4 ders saati olmak üzere 4 hafta boyunca yürütülmüştür.Araştımada öntest-sontest kontrol gruplu deneysel desen modeline göre Başarı Testi ve Fen Tutum Testi uygulamanın başlangıcında ve bitiminde olmak üzere iki kez uygulanmıştır. Sontestin uygulanmasından 3 hafta geçtikten sonra Başarı Testi deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilere kalıcılık testi olarak uygulanmıştır. Sonuçlar SPSS programında analiz edilmiştir.İstatistiksel olarak değerlendirilen sonuçlar, ?Maddenin Halleri ve Isı? ünitesinde kavram haritası tekniğiyle yapılan öğretimin olumlu sonuçlarını ortaya çıkarmıştır. Bu araştırmayla kavram haritalarının, öğrencilerin akademik başarısını ve bilgilerin kalıcılığını arttırdığı ve fene karşı olumlu tutum geliştirmelerini sağladığı sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Taking into consideration the century we live in promote students reduce to little misconceptions with meaningfull learning is one of the most important goal for being achieved in science teaching and education. Meaningfull learning helps connect the knowledges which have been learned in the past with the new ones. In that way knowledges remain durable in one?s mind-concept maps is one of the techniques which make possible the promotion of meaningfull learning.This research which has been made in college shool science and technology courses of an 8th class unit ?Substance States and Heat? aims to in vestigate how using concept maps technique influences students achievement knowledge durabilitiy and their attitude towards science.In this study an experimental draw with pretest-posttest made in a control group has been used the experimental group was taught with the concept map technique, the control group was taught with their usual explaining method. Thus, appropriate methods to Science and Technology Teaching Programmes have been used.The research has been made in the second semester of the 2007?2008 academical year in Tokat Pazar Dereköy College School it has been continued during four weeks (four courses in a week) with 33 students from an 8th class.In the research according to experimental draw 2 model with pretest-posttest made in a control group achievement test and test of attitude towards science have been presented twice, first at the beginning of the research period as well as at its end. Three weeks later after the posttest achievenent test experiment and durability test were given to the control group students. Conclusions were analysed with help of SPSS program.Statistic evaluation lets appear that teaching the unit of ?Substance States and Heat? with concept maps technique has had positive effects. This research?s final conclusion is that concept maps contribute significantly either to students academical achievement or knowledge durability or positive attitude towards science.