The public opinion in the EU on Turkey's accession process for membership
AB kamuoyunun Türkiye?nin Avrupa Birliğine üyelik sürecine yönelik yaklaşımları
- Tez No: 228464
- Danışmanlar: PROF. DR. RAŞİT KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Kamuoyu, İngiltere, Fransa, Almanya, The EU, Turkey, Public Opinion, France, Germany, Britain
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Bölümü
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu tezin temel amacı, AB ülkelerinde kamuoylarının Türkiye'nin üyeliğine nasıl baktığını araştırmaktır. Böylelikle Türkiye'nin AB'ye katılımının diğer genişleme süreçleriyle benzer şekilde yürütülüp yürütülemeyeceği konusu da kavranmış olacaktır.Bu tez çalışması ile, Helsinki Zirvesi sonrası dönemde AB'de genel kamuoyu perspektifinin nasıl şekillendiği ve ne tür değişimler gösterdiğini incelenmiştir. Avrupa'da, Türkiye'nin AB'ye katılımı hakkındaki genel eğilimleri belirlemek amacıyla, konuya ilişkin üç farklı yaklaşıma, İngiliz, Fransız ve Alman perspektiflerine yer verilmiştir. Bu amaçla da resmi görüşlerin yanı sıra, çeşitli siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının programlarında ve kampanyalarında yer alan olumlu ve olumsuz tezlerinden, bu tezlerin ve yaklaşımların görsel ve yazılı basındaki yansımalarından ve son yıllarda yapılan araştırmalar ile kamuoyu yoklamalarından karşılaştırmalı olarak faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this thesis is to examine the perspectives of the European public opinion on the issue of Turkish membership to the EU. That way the question whether Turkish accession can be managed in a similar way to that of other enlargements will be better enlightened.This thesis will examine how the general public perspective is shaped or changed in the post Helsinki era. In order to determine the general tendencies of public opinion of EU, on Turkey?s accession; three approaches on the issue, British, French and German perspectives, as sample cases will be studied. In order to fully comprehend the subject, arguments and reasons cited against or for Turkish membership in various political parties/campaigns? and non-governmental organizations, their reflections in written and visual media and recent opinion polls will be elaborated and compared as well as the official point of view on the matter.