Türkiye'nin Avrupa Birliğine giriş sürecinde çıkar gruplarının rolü
The role of interest groups during Turkey's EU accession process
  1. Tez No: 934524
  2. Yazar: ORHAN GÜNAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL BOZKURT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Çıkar Grupları, Neofonksiyonalizm, Eleştirel Söylem Analizi, Türkiye- AB ilişkileri, Interest Groups, Neofunctionalism, Critical Discourse Analysis, Turkey-EU relations
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 299
Özet
Bu çalışmada, Türkiye iş adamı derneklerinden TÜSİAD, MÜSİAD ve işçi ve işveren konfederasyonlarından TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, DİSK ve TİSK gibi çeşitli çıkar gruplarının Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecindeki rolü Neo-fonksiyonalizm kuramı çerçevesinde incelenmiş; bu grupların yürüttüğü faaliyetler ve oluşturdukları kamuoyu incelenerek AB'ye üyelik sürecindeki tutum, stratejileri ve rolleri ortaya konulmuştur. İçerik analizi yöntemi ile veriler toplanmış; söylem analizi ve tematik analiz yöntemleriyle bu veriler değerlendirilmiştir. Çıkar gruplarının demokratik süreçlerin ayrılmaz bir parçası olması ve bölgesel entegrasyon konusunda karar vericileri ve kamuoyunu etkilemesi nedeniyle önemli olsalar da bulgularımıza göre Türkiye'de bu durum kısmen geçerli olup Türkiye'deki çıkar gruplarının AB üyelik sürecinde karar alma mekanizmalarını değiştirecek rollerinin olmadığı ortaya konulmuştur. Diğer bir ifade ile, AB ve ABD'de geçerli olan ve çıkar grupları kavramlarından olan“Demir üçgen”sisteminin (Bürokrasi, siyasiler ve çıkar gruplarının yasama sürecindeki iş birliği) Türkiye'de çok az etkili olduğu ortaya çıkmıştır. çıkarılmıştır. Türkiye'deki çıkar grupları AB'ye katılım sürecini kamuoyu, yayınlar, raporlar ve karar vericilerle yapılan toplantılar aracılığıyla canlı tutsalar da bu süreçte doğrudan etkili olan mekanizma; politik aktörler, devletler ve devletlerarası müzakerelerdir. Bu nedenle Türkiye'deki çıkar gruplarının bölgesel entegrasyonda katalizör görevi üstlenmesi durumu AB'deki ülkelerindeki çıkar grupları kadar değildir. Türkiye bağlamında ortaya çıkan bulguların bir benzeri Güney Amerika ülkelerinde görülmüştür. Neofonksiyonalizm'in ilk evrelerinde ortaya konulduğu gibi“ekonomik ilişkilerin zamanla farklı alanlara yayılması”hipotezinin Güney Amerika ülkelerinde de geçerli olmadığı görülmüştür. Tam demokratik olmayan toplumlarda çıkar grupların etkisinin az olması ve aynı zamanda Neofonksiyonalist kuramın güncellenmesiyle gündeme gelen hükümetlerin rolü, kimlik, devletlerarası müzakerelerin bölgesel entegrasyondaki rolü gibi etmenler hem Türkiye'nin bölgesel entegrasyonu hem de Güney Amerika ülkelerinin bölgesel entegrasyonunda karşımıza çıkmaktadır. Bu doğrultuda çıkar gruplarının etkisi aynı zamanda siyasi süreçlerin yürütülmesinde bu grupların tam katılım ile doğru orantılı olduğu, yani“demir üçgen”kavramının tam işlemesiyle gerçekleştiği görülmektedir. Türkiye'deki çıkar grupları AB üyeliği sürecinde etkisi süreci bu süreci canlı tutma ve kısmen ilerletme şeklinde ortaya çıkmaktadır. AB üyelik sürecinde asıl etkenin hükümet (karar alıcılar), kimlik ve kültür ve devletlerin birbirine karşı tutumu olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the role of various interest groups such as TÜSİAD, MÜSİAD from the Turkish business associations and TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, DİSK and TİSK from the employer confederations in Turkey's European Union (EU) membership process was examined within the framework of Neo-functionalism theory; the activities carried out by these groups and the public opinion they created were examined and their attitudes, strategies and roles in the EU membership process were revealed. Data were collected through in-depth interviews and document analysis; these data were evaluated through discourse analysis and thematic analysis methods. Although interest groups are important because they are an inseparable part of democratic processes and influence decision-makers and public opinion on regional integration, according to our findings, this situation is partially valid in Turkey, and it has been revealed that interest groups in Turkey do not have a direct role that will change the decision-making mechanisms in the EU membership process. Therefore, it has been revealed that the“Iron Triangle”system (collaboration of bureaucracy, politicians and interest groups in the legislative process), which is valid in the EU and the USA politics and decision-making process and is one of the interest group concepts, is not effective in Turkey case. Although interest groups in Turkey keep the EU accession process alive through public opinion, publications, reports and meetings with decision-makers, the mechanism that is directly effective in this process is political actors, states and inter-state negotiations. Therefore, the fact that interest groups in Turkey act as catalysts in regional integration is not as much as interest groups in EU countries. Similar findings that emerged in the context of Turkey have been seen in South American countries. It has been observed that the hypothesis of“economic relations spreading to different areas over time”as put forward in the early stages of Neofunctionalism is not valid in South American countries either. The low influence of interest groups in societies that are not fully democratic and also the role of governments, identity and the role of inter-state negotiations in regional integration that came to the agenda with the updating of Neofunctionalist theory are seen both in Turkey's regional integration with the EU and in the regional integration process of South American countries. In this context, the influence of interest groups is also seen to be directly proportional to the full participation of these groups in the conduct of political processes, in other words, it is seen when the concept of the“iron triangle”is fully operational. The influence of interest groups in Turkey in the EU membership process emerges in the form of keeping this process alive and partially advancing it. It is seen that the main factors in the EU membership process are the government (decision makers), identity and culture, and the attitude of member states and negotiations.