The influence of energy politics on conflict
Enerji politikalarının çatışmalar üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 228498
  2. Yazar: EFTAL EFEÇINAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİL ŞATANA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Uluslararası İlişkiler, Energy, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: enerji, çatışma, uluslararası savaş, ABD, Irak, Rusya, Gürcistan, energy, conflict, US-Iraq, Russia-Georgia
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma, enerji piyasasını, bu piyasanın dünyadaki ülkeler arası ilişkilere etkisini konu almaktadır ve bu tezde fosil enerji kaynaklarının azalmasının dünyadaki çatışmaları etkileyip etkilemediği üzerine araştırma yapılmıştır. Bu tez, enerji piyasasındaki üreticilerle tüketicilerin ilişkilerini, bunun uluslararası ilişkilere etkisini, ve bir devletin tüketiminin üretimine oranının dış politikaya yansımaları üzerine sonuçlara varılmak adına yazılmıştır. Bu amaçla tezde niteliksel yöntemlerin kullanımına öncelik verilmiştir. Çalışma, karşılaştırmalı olay analizi üzerinden yapılmış, bunu gerçekleştirmek için ABD-Irak, Rusya-Gürcistan çatışmaları bir araştırma metodu olan karşılaştırmalı durum çalışmaları kullanılarak seçilmiş ve öngörülen teoriyi araştırmak için kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the energy sector and its effects on inter-state conflict in the world, to find out whether the decreasing energy resources in the world influences the probability of conflict. The thesis tries to explain the relation between producer countries and consumer countries in disputes, and to show the interaction between a state?s consumption and its production in order to examine the overall need. Starting with the literature review, the thesis focuses on the various causes of conflict while examining energy scarcity as a source of conflict. The theoretical chapter first explores why and how a state?s energy needs increase that state?s probability of getting involved in conflicts. Next, the theoretical framework in which a producer state is more likely to get into a conflict with a consumer state is explained. Finally, a discussion of the effect of major power presence in the dyad on likelihood of conflict follows. In the comparative case study chapter, the cases of the US-Iraq conflict of 2003, and the Russia-Georgia conflict of 2008 are compared and analyzed within the elaborated theoretical framework.