The dominance of the Dollar and its sustainability in the international monetary system
Doların uluslarası para sistemindeki egemenliği ve bu egemenliğin sürdürülebilirliği
  1. Tez No: 228538
  2. Yazar: TEKİN KÖSE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN EGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Para, Dolar, Avro, Uluslararası Para Sistemi, International Currency, The Dollar, The Euro, International Monetary System
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu tezin amacı doların uluslararası para sistemindeki egemenliği ve bu egemenliğin sürdürülebilirliğini son dönem iktisat yazını ve uygun istatistiksel veriler ışığında incelemek ve değerlendirmektir. Uluslararası paranın belirleyicilerini dikkate alan bu tez doların dünya ekonomisindeki hakimiyetinin, Amerika Birleşik Devletleri'nin cari işlemler açığı, avronun alternatif uluslararası para olarak ortaya çıkması ve yabancı merkez bankalarının döviz rezervi biriktirmesi ve bu rezervleri çeşitlendirme kararları ile olan bağlantılarına odaklanmaktadır. Bu belirleyicilerin incelenmesi Amerikan dolarının egemen uluslararası para olma özelliğini sürdürmede birçok sorunla karşılaştığını ve daha fazla zorluklarla karşılaşacağını işaret etmektedir. Amerikan ekonomisinin dünya ekonomisindeki yeri ve doların egemen para olma özelliği dikkate alındığında, bu çalışmanın bulguları avronun egemen para olarak doları kısa vadede geride bırakma potansiyelinin az olduğunu ve uluslararası para sisteminin 21. yüzyılda birden fazla uluslararası paranın etkinliğini sürdürmesine ve doların hakimiyet derecesinin azalmasına tanıklık etmesinin daha muhtemel bir durum olarak ortaya çıktığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to analyze and evaluate the dominance of the dollar and its sustainability in the international monetary system in the light of recent literature and relevant statistical data. Considering the determinants of an international currency, this thesis focuses on the linkages of the dominance of the dollar with the challenge of the euro as an alternative international currency, the current account deficit of the U.S. and foreign exchange reserve accumulation and reserve diversification decision of foreign central banks. The analysis on these determinants indicates that the U.S. dollar is facing many challenges and may face further challenges in sustaining its dominance as an international currency. Given the significance of the U.S. economy and dominance of the dollar as an international currency, the findings of this study indicate that although the euro has not much potential to surpass the dollar as an international currency in the short-term, it is more likely for the international monetary system to witness the existence of multiple international currencies and decline in the degree of the dominance of the dollar in the 21st century.