UFRS ve SPK düzenlemeleri arasındaki farklılıklar ve çözüm önerileri
Differences between IFRS and CMB regulations and solutions
- Tez No: 228573
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAHATTİN KARABINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: UFRS, SPK Seri: XI No:25 Tebliğ, UFRS ve Tebliğ Arasındaki Farklılıklar, IFRS, CMB Serial: XI No:25 Notification, Differences between IFRS and the Notification
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Ülkeler arası gerek farklı kültür yapıları gerekse farklı yasal düzenlemeler sonucu, aynı muhasebe girdilerinden farklı sonuçlar alınması söz konusu olur. Muhasebe verilerinin yorumlanmasında ve denetlenebilirliğinin arttırılmasında, yatırımcıları, şirketin sorumlu olduğu kurum ve kuruluşları, hissedarlarını daha etkin bir şekilde bilgilendirme ihtiyacı, tabiri caizse ortak bir muhasebe dilinin yaratılması ihtiyacını doğurur. Bu ihtiyaç kapsamında IASB (International Accounting Standarts Board ? Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu) çalışmalarını yürütmektedir. Bu çalışmalar ışığında bugün birçok ülkenin, şirketin, kurum ve kuruluşların, akademisyenlerin v.b. üzerinde önemle durduğu UFRS vücut bulmuştur. Yeni TTK'nin (Türk Ticaret Kanunu) yürürlüğe girmesi ile de ülkemizde uygulanması zorunlu hale gelecektir.Ülkemizde konunun önemi erken yıllarda algılanmış olunsa da uygulama bulma şansı pek bulmamıştır. İMKB'nin 2002 yılında yaptığı çalışmalar sonucu yayımlanan Seri: XI No:25 Tebliğ'i ile mali tabloların UFRS'ye adaptasyonu her ne kadar amaçlansa da, UFRS'de meydana gelen değişiklikler tam anlamıyla yansıtılamamıştır. Bu anlamda UFRS ile ilgili Tebliğ arasındaki farklılıklar dikkat çekilmesi gereken bir hal alır. Bu çalışma ile;a)Bu farklılıkların ne olduğu ortaya konulacak,b)Bu farklıların şirket bilançolarında ve mali durumlarının değerlendirilmesinde ortaya doğuracağı etkilere dikkat çekilecektir.Aradaki farkların ortaya konulmasında UFRS ve ilgili Tebliğ'e başvurulacaktır. Farklılıkların etkileri üzerinden yola çıkılarak, bu farklılıkların giderilmesi ve uygulamada yaşanabilecek zorlukların bertaraf edilebilmesi için çözüm önerileri sağlanacaktır. Böylece Tebliğ'e göre hazırlanan mali tabloların işlevlerini yerine getirip getirmedikleri tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
As a result of both different cultural constitutions and different legal arragements,one can see different results from the same accounting inputs.In annotating the accounting datas and inreasing their auditing ,the need of informing the shareholders,the investors,the corporations and institutions which the company is responsible for effectively caused an other need what is to create a new language.At this comprehension,IASB(International Accounting Standarts Board) executes its work.Thanks to these hard works, IFRS was arisen which was accentuated by many countries,companies,corporations and institutions,academics etc. It will be mandatory in our country when the new Turkish Commercial Law is announced.Although the importance of this subject was realized in early times in our country,it wasn?t able to be put in force.In İstanbul Stock Exchange work results,the serial XI ,25 numbered notification and financial statements were both aimed to adapt IFRS,but the changes appeared on IFRS couldn?t be reflected well.About this subject,the changes between IFRS and the notification must be cared about seriously.With this thesis:a)The diffrences will be put on,b)While assesing the diffrences in the companies? balance sheets and their financial situations, the effects which may happen after these diffrences, we must be focused on them seriously.We will have to apply to IFRS and to the notification while trying to put on the differences between them.There will be different kinds of solutions provided in order to throw away the differences and the diffuculties.Thus,we can discuss if the financial statements? functions can flourish well according to the notification or not.