Uluslararası finansal raporlama standartları ve finansal tablolar üzerindeki etkileri
Impacts of international financial reporting standarts on financial statements
- Tez No: 380028
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERT SOYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Finansal Raporlama Standartları, Finansal Tablolar, Finansal Raporlama, International Financial Reporting Standarts, Financial Statements, Financial Reporting
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Dünya genelinde çok sayıda ülke, işletmelerin finansal raporlarını Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu (IASB) tarafından yayınlanan Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS)'na uygun olarak hazırlanmasını istemeye başlamıştır. Sermayenin küreselleşmesi nedeniyle ülkeler arasında ortak bir muhasebe dili kullanılması zorunlu hale gelmiş ve Uluslararası Muhasebe Standartları çerçevesinde hazırlanan Türkiye Muhasebe Standartları (TMS) çoğu ülkede olduğu gibi ülkemizde de ilk önce sermaye piyasası kurulu (SPK)'na bağlı faaliyet gösteren şirketlerde kullanılmaya başlanmıştır. Türkiye Muhasebe Standartları 2013 yılı itibariyle Türk Ticaret Kanununa (TTK) göre tüm işletmeler açısından kullanımı zorunlu hale gelmiştir. Bu gelişme, 2013 tarihi itibariyle tüm işletmelerde değerleme ile ilgili yeni düzenlemeler getirecek ve uygulamada önemli farklılıklar oluşturacaktır. Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarının finansal tablolar üzerine etkileri bu çalışma kapsamında açıklanarak, işletmelerin cari dönem bilanço ve gelir tablolarını UFRS'ye göre nasıl düzenleyecekleri örnek bir uygulama yoluyla açıklanacaktır.
Özet (Çeviri)
The many countries in all over the world starts to adopt the firms "financial reports according to International Financial Reporting Standarts (UFRS), which were issued by International Accounting Standarts Board (IASB). Because of the globalization of capital, it has become a necessity to use a common accounting language as a medium among the countries. Turkish Accounting Standarts (TMS) that have been set within the framework of International Accounting Standarts have launched out into application initally by the companies that are liable to the Board of Capital Market in also our country as well as in most other countries. This development will bring along some new regulations on valuation to all companies except for the financial organization as of 2013 and also made significant differences in application. In this thesis, effects of International Financial Reporting Standarts (IFRS) on financial statements were the aim of this study is to present how to prepare balance sheet and income statement according to the IFRS, with a case study.