Türk kamu yönetiminde yeniden yapılanma çalışmaları ve denetim sistemi, sorunları ve çözüm önerileri
Turkish public administration in restructuring studies and inspection system, its problems and solution suggestions
  1. Tez No: 137784
  2. Yazar: MEHMET GÜLHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FETHİ KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Denetim sistemi, yeniden yapılanma, kamu yönetimi VI, inspection system, restructure, public administration
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
ÖZET TÜRK KAMU YÖNETİMİNDE YENİDEN YAPILANMA ÇALIŞMALAR! VE DENETİM SİSTEMİ, SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Gülhan, Mehmet Yüksek Lisans Tezi Tez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr. Fethi Kılıç Ocak 2003, XI + 144 sayfa Günümüzde pek çok alanda önemli gelişmeler olmaktadır. Bu gelişmeler ise, tüm toplumsal kurumları etkilemekte ve onları değişime zorlamaktadır. Bu kurumlardan biride, toplumun ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli paya sahip olan kamu yönetimi sistemidir. Kamu yönetim sisteminin toplumun ihtiyaçlarını karşılamada etkin bir araç durumuna dönüştürülebilmesinin başlıca koşullarından birisi, sistemin, gelişen ve değişen koşullara ayak uydurmasını sağlayıcı yönde sürekli yenilenmesi ve yeniden yapılanmasıdır. Yeniden yapılanma kavramı ile esas olarak daha hızlı, daha etkili ve daha verimli bir kamu yönetimi sisteminin kurulabilmesi amaçlanmaktadır. Yaşanan değişim ve gelişmeler karşısında kamu yönetiminde yapılması gerekli olan yeniden yapılanma çalışmaları kadar, kamu yönetimi yapısı içerisinde onun bir alt sistemi olan denetim sisteminin de değişim ve gelişmelere uygun hale getirilmesi gereklidir. Çünkü, Denetim sistemi, kamu yönetiminin bir alt sistemi olarak onun özelliklerini ve sorunlarını taşımaktadır. Bu nedenle denetim sisteminin sorunlarının çözümü, kuşkusuz kamu yönetiminin sorunlarından soyutlanarak ele alınamaz. Bu ikisi birbirlerini Vsürekli etkilemektedir. Bu bağlamda denetim sisteminin içinde bulunduğu sorunlar da çok yakından takip edilmeli ve çözümler üretilmelidir. Bu nedenle, bu çalışmada öncelikle, Türk kamu yönetimi ve yeniden yapılanma konuları genel olarak değerlendirildi. Sonra, ülkemizde yapılan yeniden yapılanma çalışmaları ele alınarak sonuçları ortaya konuldu. Daha sonra ise, Türk kamu yönetimi sistemi içerisinde denetim sistemimiz tartışılarak, denetim sistemimizin sorunlarına deyinildi ve sorunlara çözüm önerileri getirilmeye çalışıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TURKISH PUBLIC ADMINISTRATION IN RESTRUCTURING STUDIES AND INSPECTION SYSTEM, ITS PROBLEMS AND SOLUTION SUGGESTIONS Gülhan, Mehmet Master of Public Administration Supervisor: Yrd.Doç.Dr.Fethi Kılıç January 2003, XI + 144 pages Nowadays, significant developments occur in a lot of fields. As for these developments influence a lo tof the social institutions and force them to the alteration. One of these institutions is public administiration system which has a great portion to provide the society's needs. One of the principal conditions of the public administration system in transforming to the efficient tool state to provide the society's needs is the continual replacing and the restructuring of the system throught the direction of providing to keep in step with the developing and changing conditions. By the concept of the restructuring is aimed, as a matter of fact, to be able to be established more quick, more effective and more productive public administration system. Against, the changes and developings, as the restructuring studies which are necessary to be done in the public administration system as it is also necessary that the inspection sytem which is the sub-system of the public administration in its structure, is suited to the change and developings. Because, the inspection system being the sub-system of the public IIIadministration carries the features and issues of it. For that reason, the solution of the inspection system's issues, certainly can not be considered being abstructed of the public administration problems. The two of them continually affect each other. That context, the issues which the inspection system is included in, have to be followed at close range and found the solutions. Because of these, in this study, first the Turkish public administration and the restructuring subjects are genarally evaluated. Than, the studies of restructuring which take place in our country are taken up and the results are brought up. Eventually the problems of our inspection system are touched and tried to get the solution suggestions with arguing the inspection system in the Turkis puclic administration system.