Bireysel ve takım sporlarıyla uğraşan sporcuların hayal etme ve kaygı düzeylerinin karşılaştırılması
Anology of imagination anxiety level in the sportspeople dealing with individual and team sports
  1. Tez No: 228658
  2. Yazar: PERO DUYGU ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN KOLAYİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Hayal Etme, Kaygı, Sport, Imagination, Anxiety
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmanın amacı, bireysel ve takım sporlarıyla uğraşan sporcuların hayal etme ve kaygı düzeylerinin karşılaştırılmasıdır. Çalışmanın araştırma grubunu, İstanbul ilindeki bireysel ve takım sporlarıyla aktif olarak uğraşan, elit düzeydeki sporcular oluşturmaktadır. Araştırmaya 58 erkek ve 64 bayan toplam 122 sporcu gönüllü olarak katılmışlardır. Araştırmaya katılan sporcuların hayal etme düzeylerini ölçmek için, Hall ve arkadaşlarının (1998) geliştirdiği ?Sporda Hayal Etme Envanteri? ; sürekli kaygı düzeylerini ölçmek için de, Öner ve Le Compe (1976)'nin Türkçe'ye çevirdikleri, güvenirlik çalışmaları Öner (1977) tarafından yapılan Spielberger Durumluk ve Sürekli Kaygı (S.T.A.I) envanteri kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda elde edilen veriler SPSS 13.0 paket programında değerlendirilmiştir. Verilerin istatistiksel analizinde ortalama ve standart sapma değerlerine bakılmış, parametrik varsayımları yerine getiren gruplar arasındaki farka bakmak için Samples Independent t-Testi, non-parametrik testlerden de Mann Whitney-U Testi uygulanmıştır. Araştırmada hata payı 0.05 olarak kabul edilmiştir.Sonuç olarak; bireysel ve takım sporlarıyla uğraşan sporcuların spor türüne göre yaş, spor yaşı, motivasyonel genel uyarılmışlık puanlarında anlamlı bir fark bulunmuştur. Cinsiyetlere göre ayırdığımızda ise erkek sporcuların yaş ve sürekli kaygı puanları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur; bayan sporcuların aldıkları puanlar arasında ise anlamlı bir fark bulunmamıştır. Bu araştırmanın sonuçları gösteriyor ki, tüm sporcuların hayal etme düzeyleri belirlenip, fiziksel gelişimlerinin yanında imgeleme düzeylerinin geliştirilmesi daha kaliteli ve başarılı sporcular yetiştirmek için gereklidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this work is to compare the level of imagination and anxiety in sportspeople dealing with individual and team sports. The research group this work includes selective sportspeople dealing with individual and team sports actively with the city of Istanbul. 122 sportspeople ,both male and female, attended the research voluntarily. In order to measure the level of imagination ?Inventory of Imagination in sports? by Hall and his friends (1988) and to measure the level of anxiety ?Reliability Works? translated by Öner and Le Compe (1976), and ?Inventory of Spielberger Circumstanced and Continuous Anxiety? by Öner (1977) have been taken into consideration. The data gathered as a reasult of the research have been evaluated by means of SPSS 13.0 software package. In order to determine the statistical analisys of the data the standart refractive assets have been observed, and in order to observe the difference between the groups that accomplish parametric hypothesis Samples Indipendent t-Test was applied as well as the non-parametric de Mann Whitney-U test. An acceptable tolerance of 0.05 has occured.Consequently, a considerable differentiation has been observed in the points of age, sport age, general inducement motivational points of the sportspeople dealing with individual and team sports according to the sport they do. On distinguishing according to gender, a meaningful alteration has been observed in the age and continuous anxiety points of male sportspeople, there is not an alteration observed in the female sportspeople. The outcomes of this research indicate that it is essential that the level of imagination of all sportspeople be determined, and that their imagination level as well as their physical development be improved in order to bring up good quality and successful sportspeople.