Örgütsel güven ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki üzerine bir örnek olay
One sample case on the relationship between organizational trust with organizational commitment
- Tez No: 228695
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RANA ÖZEN KUTANİS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Güven, Örgütsel Güven, Örgütsel Bağlılık, Davranış Bilimleri, Trust, Organizational Trust, Organizational Commitment, Behavioural Sciences
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Örgütsel bağlılık kavramı ülkemiz davranış bilimleri literatüründe görece yeni bir olgudur. Söz konusu kavramın iş tatmini, örgütsel kültür, liderlik ve benzeri kavramlarla ilişkisi üzerine literatürde çeşitli çalışmalar bulunmaktadır. Buna rağmen örgütsel bağlılık kavramı ile örgütsel güven arasındaki ilişkiye dair çok az yayın bulunmaktadır. Bu çalışma, ülkemiz davranış bilimleri literatüründe bu anlamda yapılan ilk çalışmalardan biri olarak literatüre katkı sağlamayı hedeflemektedir.Bu çalışmanın araştırma problemi, örgütsel güvenin örgütsel bağlılık eğilimi üzerinde etkili bir unsur olup olmadığını belirlemek olarak ifade edilebilir. Bu amaçla ilk olarak örgütsel güven ve örgütsel bağlılık kavramıyla ilgili detaylı bir literatür taraması yapılmıştır. Daha sonra literatür çalışması sonucunda elde edilen bulgulara dayalı olarak örgütsel güven ile örgütsel bağlılık eğilimi arasında bir ilişki olup olmadığını belirlemek amacıyla ağır sanayi sektöründe faaliyet gösteren bir örgütte çalışan 112 kişiye anket yapılmıştır.Çalışmanın son bölümünde anket çalışması sonucunda elde edilen veriler örgütsel güven ile örgütsel bağlılık eğilimi arasındaki ilişki belirlenmek amacıyla SPSS 10.0 programı yardımıyla analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda örgütsel güven ile örgütsel bağlılık arasında pozitif bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of organizational commitment is a relatively new phenomenon in Turkey?s behavioral sciences literature. There are various research on the relation between this concept with job satisfaction, organizational culture, leadership et cetera. But there is so few research about the relation between organizational commitment and organizational trust. This research aims to be one of the first contributions to the Turkey?s behavioral sciences literature in this area.The main focus of this study is to determine whether the organizational trust is an effective component on organizational commitment tendency. For this purpose, first a detailed literature survey is done on organizational trust and organizational commitment. Later, according to the findings from the literature study, a survey work with 112 workers in a company working in heay industry has been made to determine if there is a relation between organizational trust and organizational commitment tendency.In the last part of the study, the data gathered from survery work analyzed by SPSS 10.0 software to determine the relationship between organizational trust and organizational commitment tendency. The analyses showed that there is a possitive relationship between organizational trust and organizational commitment.