Stratejik örgütsel küçülmenin işgören performansına etkisi: Burundi'de bir işletme uygulaması
Strategic organizational downsizing effect on workers performance: Business application in Burundi
- Tez No: 525657
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NESRİN ADA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: örgütsel küçülmesi, işgören performansı, güven, stres, örgütsel bağlılık, organizational downsizing, employee performance, trust, stress, organizational commitment
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Günümüzün ve geleceğin en değerli varlıkları olan insan sermayesi, örgütler için başarı ve hedeflere ulaşma yolunda en güçlü değişkendir. Bir örgüt her ne kadar değerli ve kıymetli varlıklara, sermaye ve ham maddeye sahip olsa da yetenekli, ehliyetli ve kabiliyetli çalışanları olmadığı süre zarfında sürdürülebilir rekabetçil üstünlük sağlaması imkansızdır. Bu sebeple de işgören performansını elde tutulması ve onların bağlılık düzeyinin artırılması örgütler için en önemli hedeflerden biridir. Yapılan araştırmalarda adanmış çalışanların daha yüksek performans göstererek örgüt hedeflerine daha çok katkıda bulunduğunu ve örgütte daha uzun süre kalarak çalışma arzusu gösterdiği sonuçlarına varmıştır. Küçülme stratejisi kavramı 1980'lerden itibaren literatürde görülmeye başlanmıştır. Organizasyonun performansını, verimliliğini, rekabet gücünü ve esnekliğini arttırmak; planlanan malzeme ve insan kaynakları azaltmak da dahil olmak üzere küçültme stratejisi artık kurumlar tarafından sıklıkla kullanılıyor. İstenen sonuçları ve hedefleri doğru bir şekilde elde etmek için bu yöntem ayrıntılı olarak ele alınmalıdır. Azaltmanın kurumun genel stratejisine uygun olması için, azaltımın örgütün açık bir şekilde planlanmış ve tanımlanmış uzun vadeli vizyonunun bir parçası olmalıdır. Organizasyonun küçülmeden sonra hedeflerine ulaşamamasının en önemli nedeni, küçültme sürecinde örgütsel bağlılık, stres belirtileri, güven ve performans ile ilişkilendirilmektedir. Organizasyonların yeniden yapılanma eğiliminin kuruluş ve çalışanlardaki azalma üzerinde önemli bir olumsuz etkisi vardır. İşten çıkarmalar çalışan üzerinde psikolojik, sosyolojik ve finansal etkiler yaratır. Bu çalışmada, çalışanların azaltılmasının etkileri ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Burundi'deki kamu işletmelerinin çalışanlarının küçülme sonrası nasıl etkilendiğini belirlemek için örnek bir anket yapılmıştır. Anketten elde edilen verilerin analizi SPSS programı ile istatistiksel olarak yapılmıştır. Elde edilen verilerin sonucunda çeşitli önerilerde bulunulmuştur. Araştırma bulgularına göre küçülme, çalışanların performansını ve örgütsel bağlılıklarını olumsuz etkilemekte ve güvensizlik, öfke, stres, çatışma ve bırakma niyeti yaratmaktadır. Bu tez kapsamında örgütsel küçülme ile işgören performansı arasındaki ilişki ele alınmış ve aynı zamanda, örgütsel küçülmenin işgören performansı üzerindeki etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Human capital, which the most valuable assets for nowadays and future, is the most powerfulvariable in the way which brings success to organizations and help them to achieve their goals. It can be imagine so capable organization, which have indispensable and valuable resources, capital and commodity. But if the organization does not have so talented and gifted employees, it does not have any chance for sustainable competitive advantage. Therefore saving its employees and to improve their employee engagement level is the one of the most vital objectives. Researches release that engaged employees contribute more to organizational goals with showing better performance, they also want to stay and work in the organization for a long time. The concept of downsizing strategy began to be seen in the literature since the 1980s. To increase the performance, efficiency, competitiveness and flexibility of the organization; The reduction strategy, including the planned material and human resources reduction, is now frequently used by institutions. This method should be considered in detail in order to obtain the desired results and targets correctly. Reduction should be part of the organization's clearly planned and defined long-term vision so that mitigation meets the overall strategy of the organization. The most important factor in the inability of the organization to reach its goals after downsizing is related to the organizational factor, stress, trust and performance in the reduction process. Organizations have a significant negative impact on the tendency of restructuring, and consequently on the decrease in the organization and employees. Layoffs create psychological, sociological and financial impacts on the employee. In this study, the effects of the reduction of employees are discussed in detail. A sample survey was conducted to determine how employees of public enterprises in Burundi were affected by the downsizing. The data obtained from the questionnaire were analyzed with SPSS porogram. As a result of the data obtained, various suggestions were made. According to the research findings, shrinkage adversely affects the performance and organizational commitment of employees and creates insecurity, anger, stress, conflict and intention to quit. In this thesis, the relationship between organizational downsizing and employee performance was examined and at the same time the effect of organizational downsizing and employee performance was examined.