Absürd tiyatroda karakter sunum stratejileri: Beckett, Ionesco, Pınter and Baydur üzerine karşılaştırmalı analiz
Character representation strategies in the theatre of the absurd: A comparative analysis of Beckett, Ionesco, Pinter and Baydur
  1. Tez No: 228871
  2. Yazar: GÜNEŞ SOYBİLGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PETRU GOLBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Absürd Tiyatro, Karakter, Karşılaştırmalı Edebiyat, Tiyatro Teorisi, Varoluşçuluk, Absurdist Drama, Character, Comparative Literature, Drama Theory, Existentialism
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Yirminci yüzyılın ortaları tüm mevcut tiyatro geleneklerini sarsan ve bir yandan birbirlerini anlayamamaları durumuna ışık tutarken, dikkatleri psikolojik realizme çeken yeni bir tür tiyatronun ortaya çıkışına şahit oldu. Absürd Tiyatro olarak adlandırılan bu hareket yeni bir dizi gelenek, yeni bir sahneyi kullanma biçimi ortaya koydu.Bu çalışmada hareketin dört temsilcisi olan Samuel Beckett, Harold Pinter, Eugene Ionesco ve Memet Baydur seçilmiş, bu yazarların devrim niteliğindeki eserleri, sırasıyla, Waiting for Godot, The Dumb Waiter, The Bald Soprano ve Kamyon, yazarların karakter sunum stratejileri açısından incelenmiştir.İki ana bölümden oluşan çalışma boyunca hem teorik hem de pratik, karşılaştırmalı bir analiz görmek mümkündür. Birinci bölümde Absürd Tiyatro tanımlanmış, bu hareketin temsilcileri olan dört oyun yazarı edebi kariyerlerindeki ortak yönler bakımından tanıtılmış, hareketin felsefi ve edebi kökleri üzerinde tartışılmıştır. İkinci bölümde, adı geçen dört tiyatro oyunu üzerine karşılaştırmalı metinsel analiz ve ilgili konularda birçok önemli edebiyat eleştirmeninin görüşleri bulunmaktadır. Böylelikle, amacımız olan absürd karakter sunum stratejileri üzerine teorik bir yapı oluşturma ve bu yapıyı Absürd Tiyatro'nun örneği olan oyunlar üzerinde uygulama, başarıyla gerçekleştirilmeye çalışılmıştır.Çalışmanın sonunda, yazarların karakter sunum stratejileri bağlamında, bir araya geldiklerinde bir bütünün parçalarını oluşturan absürd çiftler, hiç gelmeyecek bir şeyi durmamacasına bekleyen ve her türlü hareket kabiliyetini ve yer-zaman mefhumlarını kaybeden, gün geçtikçe durumları kötüye giden karakterler gibi, birçok ortak noktada buluştukları ortaya konmuştur.Ancak, bu dört Absürd oyun yazarının en önemli ortak noktası, anlamsız bir dünyaya bir anlam katabilmek için nafile bir çaba içindeki absürd insanı başarıyla yansıtmalarıdır. ?Kahramanlarımız? sonsuza dek bir kayayı bir dağ başına taşıyıp sonra da kayanın aşağı yuvarlanışını seyretmeye mahkûm edilmiş Sisyphus'a benzer, çünkü onlar da ölmeye mahkûmdur, bitmeyecek gibi görünen bir işkenceye hapsolmuşlardır ve Sisyphus gibi, yaptıkları ne kadar işe yaramaz ve önemsiz de olsa görevlerini gerçekleştirmeyi sürdürürler.
Özet (Çeviri)
The middle of the twentieth century has witnessed the emergence of a new type of theatre which shattered dramatic conventions and paid scant attention to psychological realism, highlighting characters? inability to understand one another. This movement, namely The Theatre of the Absurd, introduced a new set of conventions, a new way of using the stage.In this thesis, four proponents of the movement, Samuel Beckett, Harold Pinter, Eugene Ionesco and Memet Baydur are selected and their revolutionary works, in order, Waiting for Godot, The Dumb Waiter, The Bald Soprano and Kamyon are investigated in terms of the playwrights? character representation strategies.Throughout the study which consists of two main chapters, both theoretical and practical comparative analysis can be observed. In the first part, The Theatre of the Absurd is defined, its four representatives are introduced in terms of their common points about their careers, the roots of this movement are discussed. In the second part, the comparative textual analysis of the four plays mentioned and also the comments of many important literary critics are found. In this way, our aim, which is to establish a theoretical structure on the absurd character representation techniques created by the playwrights and apply this structure to the textual analysis of the representative plays of The Theatre of the Absurd, is successfully accomplished.At the end of the study, many common characteristics have been found among the playwrights in terms of the absurd character representation techniques, such as absurd complementary couples who make up of a self, desperate characters who wait for something to come and lose all kinds of action and notions and gradually change for the worse.However, the most important common point of these four Absurdists is that they all manage to reflect the absurd man who gives a futile struggle to find a meaning in a meaningless universe. Our ?heroes? resemble Sisyphus, sentenced to ceaselessly rolling a rock to the top of a mountain and then watching its descent, for they too are under sentence of death, are trapped by a seemingly unending torment and, like Sisyphus, they continue to perform their duty no matter how useless or how insignificant their action is.