İlköğretim çağındaki çocukların çocuk oyun alanlarından beklentilerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma: Ankara-Çankaya örneği
Research on the determination of the expectations of primary school students from the children play areas: Ankara-Çankaya example
  1. Tez No: 151127
  2. Yazar: YELİZ BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İLKDEN TALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Children, play, primary school students, children play areas
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
o ÖZET Yüksek Lisans Tezi İLKÖĞRETİM ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARIN ÇOCUK OYUN ALANLARINDAN BEKLENTİLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA: ANKARA - ÇANKAYA ÖRNEĞİ Yeliz BEKTAŞ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. îlkden TALAY Bu çalışmada, çocuk oyun alanlarının düzenlenmesinde tasarımcı ve plancılara ışık tutmak hedefi doğrultusunda, ilköğretim çağındaki çocukların bu alanlardan beklentilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu konuyla ilgili yerli ve yabancı literatürden, ürün kataloglarından, ilgili kişilerin görüşlerinden, mevcut çalışmalardan ve çocuklarla yapılmış anketlerden yararlanılmıştır. Çocuk oyun alanlarının kullanılabilir ve çocuk gelişiminde etkin olması için önemli olan, çocukların özelikleri, istekleri, oyun tanımı ve özelikleri, oyunun çocuklar üzerindeki etkileri, çocuk oyun alanlarının özelikleri ve çeşitleri, bu mekanlardan yararlanan ilköğretim çağı çocukları hakkında araştırılmalar yapılıp bilgiler toplanmıştır. Bu bilgiler doğrultusunda ilköğretim çağı çocuklarının bu alanlardan beklentilerinin belirlenmesi için, Çankaya İlçesi İlköğretim okulları örneğinde 308 denek üzerinde bir anket çalışması yapılmıştır. Anket çalışması sonuçlarına göre çocukların beklentileri ve istekleri belirlenmiş ve elde edilen sonuçlar birtakım gruplar altında sıralanmıştır. 2004, 122 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Çocuk, oyun, ilköğretim çağı çocukları, çocuk oyun alanları,
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis A RESEARCH ON THE DETERMINATION OF THE EXPECTATIONS OF PRIMARY SCHOOL STUDENTS FROM THE CHILDREN PLAY AREAS: ANKARA-ÇANKAYA EXAMPLE Yeliz BEKTAŞ Ankara Universty Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor : Assoc. Prof. Dr. İlkden TALAY The purpose of this study is to determine the expectation of children at primary school level from the play grounds so that they can give an idea to the planners and designers of these grounds. For this purpose, local and foreign documents, product catalogues, the opinions of specialists, existing studies and questionnaires with the children have been tken into consideration. For the play grounds to be efficent in child development, the important things are the characteristics and desires of children, their understanding of play, the effects of play on children, and the features and varieties of play grounds. Therefore, to gather information about these subjects, research has been done with the children using these grounds. Parellel to this information, a questionnaire has been carried out on 308 subject among primary school children in Çankaya province. According to the results of the study, the expectations and desires of children have been determined and the obtained results have been listed in certain groups. 2004, 122 pages