İnsan kaynakları bilgi sistemlerinde 360 derece performans değerlendirmesi
360 degree performance management systems in human resource management systems
- Tez No: 228978
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KEMAL ÖKTEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları, E-insan Kaynakları, Performans Değerlendirme, 360 DerecePerformans Değerlendirme, E-devlet, Bilgi Teknolojileri, Bilgi Sistemleri, İnternet
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bilgi teknolojilerinin hızla geliştiği çağımızda örgütlerin de varlıklarınısürdürebilmek için değişim içerisinde olduklarını görmekteyiz. Üretimin, kaliteninarttırılması, maliyetlerin azaltılması için yapılan teknoloji kaynaklı çalışmalarınyanında üretilen mal ve hizmetin sunulmasında da bilgi teknolojisindenyararlanılmaktadır. Son yüzyılda üretilen mal ve hizmetin artış oranının kat vekat üzerinde bilgi üretilmiş, bu bilgiler devletlerin, örgütlerin bilgi bankalarındasaklanmaya ve işlenmeye başlanmıştır. Çevresindeki değişimlere süratle ayakuydurabilen, akışkan ve geçişken özelliklere sahip, dinamik, vizyonu olan ve buvizyona ulaşmaya odaklanmış, değişim ve gelişimin yanı sıra dönüşüme deyönelen örgütlerin ayakta kalabileceği anlaşılmaktadır. Örgütlerin yapısaldeğişmelerinin yanında işgörenlerinin temini, gelişimi, performansdeğerlendirme uygulamaları, kısacası tüm insan kaynakları işlemlerinin çağınteknolojik gelişmelerine uyum sürecinde oldukları gözlenmektedir. İnsankaynakları işlemlerinin bilgi sistemleri tabanına kayması ile insan kaynaklarıbirimleri işlerini kolaylaştırmasının ve uygulamaların verimliliğini artırmasınınyanısıra çalışanların uygulamalara aktif katılımını da sağlamakta, bu sayedeçalışan tatmini de artmaktadır.İnternet'in bilgiyi herkes tarafından ulaşılabilir kılmasıyla hizmet sektörünün ?e-?ön eki ile bu alana hızla kayması kaçınılmaz olmuştur. İnternet'in yaygınlaşmasıile birlikte e-devlet uygulamaları kamu yönetiminin yeniden yapılandırılmasıçalışmalarında anahtar rolü oynamakta ve kamu kuruluşlarının şeffaflaştırılmasıyolunda önemli bir adım olarak görülmektedir. E-ticaret uygulamaları hizmetsunumunu kalitesini iç ve dış müşteri memnuniyetini arttırmaktadır.Çalışmanın birinci bölümüde, bilgi teknolojileri, İnternet, e-terimlerin ve e-insankaynaklarının gelişimi, performans tanımı, ölçüm yöntemleri, ikinci bölümde 360derece performans değerlendirme sisteminin fayda ve sakıncaları, uygulamaesasları anlatılmıştır. Üçüncü bölümde E-İKYS uygulamaları örneklerleanlatılmış, dördüncü bölümde Türkiye'deki uygulamalara yer verilerek buuygulamaların geliştirilmesi ve kullanımı ile ilgili konularda önerilerdebulunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
While the information technology is rapidly changing in this century,organizations are required to develop and adapt themselves in this environmentin order to survive. Their existence depends on their capacity to predict thefuture, contemporary technology, creativity and cost efficiency. In order toincrease the production and the quality, while decreasing the costs,technological improvements are being made. Besides, information technology isused to provide the goods and services. In the last century, the data gathered orproduced are much more than the rate of the production increase. These dataare stored and processed in the organizations? databases. It is seen that theorganizations, which are adopting technology, having visions and focusing onthem, developing and also transforming will continue to exist in the future. Whileorganizations having structural changes, recruitment processes, training,performance management and other human resource management proceduresadapt themselves to technological improvements. These procedures are alsobased on an electronic background called ?e-Human Resource Management?,which further allows the workers to participate in the applications actively,resulting in an increase in satisfaction.As the Internet can be accessed from everywhere and by everyone, not only theprivate business sector begins to transform having the prefix ?e-?, but also thepublic administration sector tries to use this technology for being transparent,reachable, effective and is looking for reform in this sector. E-trade applicationsof organizations are increasing the satisfaction of internal and externalcustomers and the quality.In this study, the first section includes the area of information technologies,Internet, e-government and e-terms, the definition and methods of performance,in the second section benefits, drawbacks, procedure of 360 degreesperformance management system have been examined. The E-HRMSimplementations are analyzed and at the end, suggestions for possible furtherconsideration have been made.