Effects of performance appraisal system on the job effectiveness
Performans değerlendirme sisteminin verimlilik üzerinde etkisi
- Tez No: 580323
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM ÖZARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans Değerlendirmesi, Verimlilik, Performans Değerlendirme Sistemi, Performance Appraisal, Effectiveness, Performance Management System
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Türkiye'deki bilgi ve teknoloji sektöründe çalışanların mesleki tatminleri ile kurumsal performans süreci arasındaki ilişkiyi vurgulamaktır. Literatür taraması, Türkiye'deki Bilgi Teknolojileri sektöründe bir değişikliğe ihtiyaç duyulduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu araştırma, başarının önemli dinamikleri arasındaki bağı anlamaya yardımcı olacak veriler bulmayı ve sunmayı amaçlamıştır. Bu araştırma ayrıca, yöneticilerin personel performansını etkin bir şekilde değerlendirebilmelerini sağlayacak fikirler önermektedir. Kobilerdeki bilgi teknolojileri sektörünün önemi ve insan kaynakları ile ilişkisi göz önünde bulundurulduğunda, personel yönetimi ögelerinin ve mesleki tatminin birlikte ölçülmesi gerekir. Türkiye bilişim teknolojileri endüstrisi için, performans yönetiminin verimliliğini incelemek üzere bu araştırmada performans değerlendirmesi sürecine odaklanıldı. Türkiye'deki bilişim teknolojileri sektöründe performans değerlendirmesinin, çalışanların mesleki tatmini üzerindeki etkisini araştırmak ve performans değerlendirmesinin çalışanların mesleki tatminine ne derece etki ettiğini ölçmek bu çalışmanın diğer amaçlarıdır. Bu araştırma ayrıca performans değerlendirme sürecinin önemli parametrelerini ve kurumlardaki çalışanların mesleki tatminleri ile ilgili kavramlar üzerine bir analiz önerir. Açıkça görülüyor ki, bu ilişkileri inceleyen yeteri kadar araştırma bulunmamaktadır. Araştırma tasarısı, şirket kaynakları ve ilgili web sitelerden alınan ikincil verilerin kullanımı ile tanımlayıcıdır. Türk şirketlerdeki Teknoloji sektörünün, personellerinin performans yönetiminde karşılaşabilecekleri zorluklar ve fırsatlar hakkında sorular ortaya atıldı. İkincil veriler çevirimiçi akademik araştırma veri tabanları, portallar ve telekomünikasyon endüstrisi hakkındaki internet kaynaklarından elde edilmiştir. İki seçilmiş bilişim teknolojileri ve Telekom şirketleri olan CMC ve Etiya sadece ikincil verilere dayanan açıklayıcı metot ile kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları, Türkiye'nin teknoloji sektörünün geliştiğini ve şirketlerin personellerinin performansını değerlendirme ve yönetme için güncel performans yönetim sitemleri kullandıklarını ortaya çıkarmıştır. Seçilen şirketler CMC ve Etiya, bilişim teknolojileri sektörünün çoğunlukla insan kaynakları temelli bir endüstri olması sebebiyle yetenekli ve kalifiyeli personelleri sayesinde yüksek ilerleme göstermektedir. Ayrıca, bulgular şirketlerin 360 derece değerlendirmesini temel alan en gelişmiş performans değerlendirme sistemlerini kullandıklarını ortaya çıkarmıştır. Ancak, üst yönetimin takımın ve projelerin tüm kararlarını kendilerinin almaları sebebiyle personelin karar verme ve performans yönetimine katılmaları yeterli bulunmamıştır. Performans değerlendirme ile ilgili kararlardan çoğunlukla üst yönetim sorumludur. İkincil verilerde analiz edilen performans değerlendirme kriterleri personel tarafından kabul edilebilir bulunmuştur, ve dört kriter; uygunluk, kabul edilebilirlik, belirginlik ve geçerlilik yeterli bulunmuştur. Şirketlerin İnsan Kaynakları verilerine ulaşmanın sınırlı olması ve yalnızca iki şirketin karşılaştırmalı analizinin yapılması, bu araştırmanın sınırlılıklarıdır. İlerideki araştırmaların, sonuçların genelleştirebilirliğinin ve doğruluğunun arttırılması için daha çok sayıda şirket ve örneklem kullanmaları tavsiye edilir. Araştırma, Türkiye'deki Bilişim Teknolojileri sektöründe performans yönetimi açısından literatüre önemli bir katkıdır.
Özet (Çeviri)
The basic objective of this research is to highlight the association between job satisfaction of employees and the organisational performance process in information and technology sector of Turkey. The review of literature showed that there is a lack of quantitative and empirical findings to reflect the requirement for change in IT sector of Turkey. This research is meant to find and present such data that help in understanding the linkage between the important drivers of success. This research also offered important insights to facilitate managers in efficient performance management of employees. Given the current significance of information technology sector and the relevance of human resources in SMEs, it is integral to measure the elements of employee management and satisfaction. A focus on performance appraisal process is made in this research to examine the efficiency of the PM for Turkish IT industry. The other objectives are to investigate the effect of performance appraisal process on employees' job satisfaction and to assess the extent to which performance appraisal influences employees' job satisfaction in IT sector SMEs in Turkey. The current research is also important for the domain of human resource development as the study will offer an analysis of important parameters of the performance appraisal process and the concepts about employees' job satisfaction in the organisations. Apparently, there is no adequate research available that has examined these associations. The research design was descriptive with the use of secondary data collected from relevant websites and company resources. The questions raised about challenges and opportunities to be faced by technology sector in managing employees' performance in Turkish Companies. The secondary data was retrieved from online academic research databases, web portals, and the internet sources on telecommunication industry. The two selected IT and telecom companies CMC and Etiya were used in the explanatory methodology based on secondary data only. The findings of the research revealed that the technology sector of Turkey is progressing and the companies are using latest performance management systems to manage and appraise performance of employees. The selected companies CMC and Etiya are also showing high progress due to their talented and qualified staff since he IT sector is highly human resource based industry. Moreover, the findings from the analysis interpreted that the companies are using latest state-of-the-art performance appraisal systems based on 360 degree appraisal. However, the participation of employees in the decision making and performance management is not found satisfactory since top management make all decisions of teams and projects. Mostly top management is responsible for decisions related to performance management system. The criteria of performance appraisal analysed in the secondary data also found to be acceptable by the employees and generally al four criteria congruence, acceptability, specificity, and validity, were found satisfactory. Limited access to companies' HR data and use of only two companies' comparative analysis was the basic limitation on this research. The results are also limited to the use of secondary data only. Future researches are recommended to use more companies and large sample size to increase the accuracy and generalizability of results. The research is a significant addition in the literature on performance management in IT sector of Turkey.