Engellılerın sıyasal yaşama katılımı:Ankara örneğı
Political participation for disabled people: Example of Ankara
- Tez No: 228986
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KASIM KARATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Siyasal katılma, engellilik ve sosyal hizmet, Political participation, disability and social work
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Sosyal hizmet mesleğinin ve disiplininin temel odağı, bireyin çevresiyle yaşadığıtoplumsal işlevsellik sorunlarını çözüme kavuşturmaktır. Mesleğin ve disiplininmisyonunu temsil eden temel değerlerden biri sosyal adalettir. Sosyal adaletingerçek anlamda gerçeklemesi ise, diğer toplumsal kesimler gibi engellilerin desiyasal yaşama etkin bir şekilde katılmalarının sağlanmasıyla olanaklıdır.Bu araştırmada temel amaç, engellilerin siyasal yaşama nasıl ve nedüzeyde/ölçüde katıldıklarını ve siyasal yaşama katılırken ne tür güçlüklerlekarşılaştıklarını bilimsel verilerle gün ışığına çıkarmaktır. Araştırmada buamaçla engellilerin sosyo-ekonomik özellikleri, sahip oldukları engel türü vederecesi, sivil toplum kuruluşlarıyla olan ilişkileri, kimi psikolojik özellikleri,siyasal kültür ve siyasal sistem hakkındaki görüşleri bağımsız değişken vesiyasal yaşama katılma davranışları bağımlı değişken olarak kullanılmıştır.Bu araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın genel evreni 18 yaşınüzerindeki tüm engellilerdir. Araştırmanın çalışma evreni ise Ankara'nınmetropol ilçeleri Altındağ, Çankaya, Gölbaşı, Keçiören, Mamak, Sincan veYenimahalle'de yaşamakta olan 18 yaşın üzerindeki Özürlü Kimlik Kartı sahibigörme ve ortopedik engellilerdir. Araştırmanın verileri; 46'sı görme, 56'sıortopedik olmak üzere 102 engelliden toplanmıştır.Bu araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından oluşturulanGörüşme Formu kullanılmıştır. Veriler çizelgelerde sayı ve yüzdelerle ifadeedilmiştir. Değişkenler arası ilişkileri saptamak amacıyla NOVA testi, t testi vePearson Korelasyon Analizi gibi istatistiksel teknikler kullanılmıştır.IIIEngellilerin Siyasal Yaşama Katımlımı: Ankara Örneği başlığını taşıyan buaraştırmanın en önemli sonuçları aşağıda verilmiştir. Engellilerin önemli birkısmı iş bulamamak nedeniyle çalışmamakta, iş bulabilenlerin önemli birçoğunluğu geliri ve toplumsal statüsü düşük işlerde çalışmaktadır. Engellilerinbüyük bir çoğunluğu engelli örgütleri dışındaki sivil toplum kuruluşlarına rağbetgöstermemekte, siyasal yaşama katılma davranışlarını bir yurttaşlık göreviolarak algılamakta, genel olarak siyaset kurumunun engellilerin siyasal yaşamakatılımını önemsemediğini düşünmekte, mevcut siyasal sistemin demokratikniteliğine güvenmemekte, siyasal partilerin ve yöneticilerinin engellilerinsorunlarının çözümüne gerekli ilgiyi göstermediğini ve toplumun engellilerinsiyasal yaşama katılma davranışlarını desteklemediğini düşünmektedir.Engellilerin büyük bir çoğunluğu siyasal yaşama istenen düzeydekatılamadıklarını, bunun nedenleri olarak da toplumun ve siyasal partiyöneticilerinin engellilerin bu işi yapamayacaklarına ilişkin önyargılarını, kentselulaşım ağlarının elverişsizliğini, ekonomik güçlükleri ve aileleri ve yakın çevreleritarafından engellenmelerini gördüklerini bildirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Fundamental focus of social work profession and discipline is to solve theproblems of social functioning which individuals have within their environment.One of the basic values which represent the profession?s and discipline?smission is social justice. Actualizing social justice in a real sense is possiblewith participation of disabled people to political life like other social actors.The main aim in this research is to explore how and to what extend disabledpeople participate political life and which kind of problems they encounter, bythe help of scientific data. For this aim socio-economic characteristics, type anddegree of disability, relations with civil society organizations, somepsychological characteristics, opinions about political culture and politicalsystem are used as independent variables and participation behavior to politicallife is used as dependent variable in the research.Model of the research is descriptive and screening technique is used.Population of the research is composed of all disabled people above the age of18. Sample is drawn from visually and orthopedically disabled people who areabove the age of 18 and have Disabled Identification Card and who live inAnkara?s metropolis districts Altındağ, Çankaya, Gölbaşı, Keçiören, Mamak,Sincan and Yenimahalle. Research data is gathered from totally 102 disabledpeople, 46 of them are visually disabled, 56 of them are orthopedically disabled.Data gathering instrument is the Interview Form which is prepared by theresearcher. The data is expressed with frequencies and percentages in thechart tables. Statistical techniques like ANOVA, t-test and Pearson correlationare used in order to determine the relations between the variables. Mostimportant findings of the research is written below.The important portion of the disabled people do not work as they can not find ajob, most of the disabled who could find a job work with low prices in low statusoccupations. Most of the disabled people do not have relations with civil societyorganizations apart from the ones related with disability, perceive participationto political life as citizenship duty, think that politics do not attach importance todisabled people?s participation to political life, do not trust democratic characterof the existing political system, think that political parties and their leaders donot pay necessary attention to solve disabled people?s problems and state thatsociety do not support disabled people?s participation to political life. Many ofthe disabled people indicate that they can not participate to political life enoughbecause of society?s and political party leader?s pedicures that disabled can notdo politics, unavailability of urban transportation, economical problems andbeing obstructed by their families and their environment.