2005 ilköğretim Türkçe Programı'nın önceki program ve İrlanda'nın ana dili öğretim programı ile karşılaştırılması
A comperative analysis of the 2005 Turkish curricula for primary schools to the previous curricula, and Ireland?s mother tongue curricula
  1. Tez No: 228987
  2. Yazar: ALİYE ERDEM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BANU YANGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ana dili öğretimi, karşılaştırmalı eğitim, ilköğretim programları, Mother tongue education, comperative education, primary school curricula
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu araştırma, 2005 İlköğretim Türkçe Dersi Öğretim Programı ve Kılavuzu (1-5. Sınıflar) ile ?Önceki Program? ve İrlanda'nın ?Ana Dili (İngilizce) Öğretim Programı? arasındaki program ögeleri (amaçlar, içerik, öğrenme-öğretme süreci, ölçme ve değerlendirme) bakımından benzerlikler ve farklılıkları belirlemek üzere yapılmıştır.Araştırmada var olan bir durumu olduğu gibi ortaya koyma amaçlandığından nitel araştırma kapsamında tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada 2005 İlköğretim Türkçe Dersi Öğretim Programı ve Kılavuzu (1-5. Sınıflar) ile ?Önceki Program? ve İrlanda'nın ?Ana Dili Öğretim Programı? arasında program ögeleri bakımından benzerlikler ve farklılıklar tarama modeline göre karşılaştırmalı olarak incelendiğinden evren ve örneklem belirlenmemiştir. Bu araştırmada yer alan veriler doküman incelemesi yöntemiyle, öğretim programlarının incelenmesi ve alan yazın taraması yoluyla elde edilen belgelerden sağlanmıştır.Araştırmada, 2005 İlköğretim Türkçe Dersi Öğretim Programı ve Kılavuzu (1-5. Sınıflar)nun, ?Önceki Program? ve İrlanda'nın ?Ana Dili Öğretim Programı? ile program ögeleri (amaç, içerik, öğrenme-öğretme süreci, ölçme ve değerlendirme) bakımından benzerlikler ve farklılıkları belirlenmiştir. Ayrıca bu araştırmada, Türkiye ve İrlanda eğitim sistemleri, ilköğretim kurumları ve ilköğretim programları hakkında bilgi verilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular yorumlanmış, bulgular doğrultusunda sonuç ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was, to compare the 2005 Turkish Curricula for Primary Schools to the Previous Curricula and Ireland?s Mother Tongue Curricula (English) in terms of their aims, content, learning and teaching process, and evaluation process.In this research, survey method has been used since the aim of this research was to describe the existing situation. Since the research aims at comparing the similarities and differences of the 2005 Turkish Curricula to the Previous Curricula, and Ireland?s Mother Tongue Curricula; population and samples were not identified. In the scope of the research, data were gathered through document analysis of the curriculas and literature research.In this research, the 2005 Turkish Curricula for Primary Schools is compared to the Previous Curricula, and Ireland?s Mother Tongue Curricula in terms of their aims, content, learning and teaching process, and evaluation process. The information about education systems, Primary Schools and Primary Curricula in Turkey and Ireland were also given in the research. Finally the findings of the research have been interpreted, and results, and suggestions were written through the findings.