Örgüt kültürü kavramı: Hü iibf ve aü sbf örgüt kültürlerinin incelenmesine yönelik bir araştırma
The concept of organizational culture: A research for studying the organizational cultures of HU. SBF
- Tez No: 228988
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt, Örgüt Kültürü, Kurum Kültürü, Örgüt Kültürü Modelleri, Güçlü Örgüt Kültürleri, Alt Kültürler, Organization, Organizational Culture, Corporate Culture, OrganizationalCulture Classifications, Strong Organizational Cultures, Subcultures
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Örgüt kültürü, yönetim ve örgüt alanında son yıllarda üzerinde bir çok çalışma yapılankonulardan biridir. Örgütsel yapı, iletişim, karar alma, biçimsel ve biçimsel olmayanilişkiler ile örgüt üyelerinin tutum, davranış ve değer yargıları üzerinde etkili olankurum kültürü üzerinde önemle durulması gereken örgüt konularından biridir.Bu çalışmanın temel amacı Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi(HÜ İİBF) ile Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (AÜ SBF) kurumkültürlerinin incelenmesi ve karşılaştırmalı bir analizini yapmaktır. İki farklı kurumsalkültürün özelliklerini, güçlü ve zayıf yanlarını açıklamak amaçlanmıştır.Çalışmanın birinci bölümünde örgüt ve kültür kavramları, bu kavramlar arasındakiilişki, örgüt kültürü kavramı ve unsurları ile örgüt kültürünün önemi, liderlik ilearasındaki ilişki anlatılmıştır. Ayrıca güçlü kültür ve baskın kültür kavramları datanımlanmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde literatürdeki örgüt kültürününsınıflandırılmasında kullanılan modellere yer verilmiş ve bu modeller tüm ayrıntılarıylaincelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde nitel ve nicel araştırma yöntemlerikullanılarak elde edilen veriler analiz edilmiştir. Odak grup görüşmeleri, deringörüşmeler ve gözlemler çalışmada kullanılan nitel metotlardır. Bu metotlar hemöğrencilere hem de farklı düzeylerdeki akademik personele uygulanmıştır. Nicel metotolarak ise anket kullanılmıştır ve sadece öğrencilere uygulanmıştır. Çalışmanın sonkısmı olan sonuç ve tartışma bölümünde ise elde edilen sonuçlar ışığında HÜ İİBF veAÜ SBF kurumsal kültürlerine yönelik çeşitli yorumlar yapılmış, düşüncelergeliştirilmiş ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Organizational culture is one of the popular subject of the management and organizationfield that a lot of researchs have been conducted in recent years. Attention must be paidseriously to organizational culture concept as it influences the structure, communication,decision-making, formal and informal relations and personal attitudes, behaviors andvalue systems within the organization.The major purpose of this research is to study and compare the organizational culturesof HU İİBF and AÜ SBF. Defining the characteristics, strong and weak aspects of thesetwo different cultures are aimed in the research.In the first chapter, the organization concept, the culture concept, the relationshipbetween these concepts are defined. Organizational culture and its components, itsimportance and its relation with leadership are explained. Also the topics of strongcultures ansd subcultures are mentioned. In the second chapter, the models classifyingorganizational cultures are defined in details. In the third chapter, the data collected byusing qualitative and quantitative methods are analyzed and the results are presented.Focus groups, intensive interviews and observations are used as qualitative techniquesand applied both to students and academicians, where a questionnaire is used as aquantitative technique and applied to only students. In the last chapter, which is thediscussion part, the results obtained from the analyses are explained. With the help ofthese results some comments are made, some thoughts are developed and some andsome suggestions are put forward about the cultural aspects of HÜ İİBF and AÜ SBF.