Bireylerin ahlâki gelişim düzeylerinin çatışmayı ele alış stillerine etkisi
The impact of levels of individual moral development on the conflict handling styles
  1. Tez No: 229003
  2. Yazar: SELMA GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZİZE ERGENELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlâk, Ahlâki Gelisim, Örgütsel Çatısma, Çatısmayı Ele AlısStilleri, Çatısma Yönetimi, Moral, Moral Development, Organizational Conflict, Conflict HandlingStyles, Conflict Management
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalısma, ahlâki gelisimin asamaları ile örgütlerdeki kisilerarası çatısmaları elealıs biçimleri arasındaki iliskileri incelemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, kisilerinçatısmayı ele alıs stillerinin, demografik degiskenlerden etkilenip etkilenmedigi dearastırılmıstır.Bu amaçla, Ankara'da bulunan üç üniversitenin ktisadi ve dari BilimlerFakültelerinin 151 akademik personeli ile anket aracılıgıyla bir inceleme yapılmıstır.Arastırma sonucunda elde edilen sonuçlar hipotezleri desteklememistir. Kisilerin,çatısmayı ele alıs stilleriyle ahlâk arasında iliski bulunamamıstır. Ancak demografikdegiskenlerden cinsiyet ile bazı çatısma yöntemleri arasında iliski bulunmustur.Ayrıca, uzlasma stili üzerinde, baglı bulunan üniversiteninde etkili oldugugörülmüstür.
Özet (Çeviri)
The study aims to analyze the stages of the Moral development and the relationsbetween the styles of handling the conflict in interpersonal relationships. Moreover,the study also explored whether the demographic variables have impact on thepersonal conflict handling styles.Accordingly, a questionnaire survey was made by invoving the one hundred andfifty one academic staff in the facultres of Economics and Adminstrative Sciencesat the three universities in Ankara.These obtained rescelts do not support the hypothesis. No relationship is observedbetween the styles of handling with the conflict and the stages of moraldevelopment. However, there is a relationship between gender which is one of thedemographic variable and some sorts of handling with the constrict. Moreover, it isalso concluded that the universities worked in even are effective for the style ofcompromise.