İçerden öğrenenlerin h?sse senedi işlemlerinin İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında test edilmesi
Empirical testing of insider?s trading in the Istanbul Stock Exchange
  1. Tez No: 229004
  2. Yazar: MURAT DOĞU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA KARACAER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: kurumsal yönetim, içerden öğrenenler, olay çalısması, anormalgetiriler, corporate governance, insider trading, event study, abnormal returns
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalısmada, SPK Düzenlemeleri doğrultusunda hisse islemlerini bir bilgi formuvasıtasıyla ?MKB'ye bildirmek suretiyle kamuya açıklamak durumunda olan içerdenöğrenen (sirket ile iliskili) kisilerin ve bunun dısında SPK Tebliği ile belirlenmis diğerkisilerin, yapmıs olduğu hisse islemlerinin, hisse getirileri üzerinde olağan dısı bir etkiolusturup olusturmadığı ve bunun kalıcı olup olmadığı arastırılmıstır.Çalısmada ?olay çalısması? (event study) yöntemi benimsenmistir. ?Olay çalısması?seçilen bir olayın gerçeklesmesi karsısında piyasanın verdiği tepkinin ölçülmesinisağlayan, finans teorisi ve istatistik biliminin bir arada kullanıldığı hibrid bir yöntemdir.Genel olarak, alım islemlerine iliskin kamuya açıklamanın, birikimli pozitif anormalgetirilerin üst seviyeye ulastığı bir noktada yapıldığı gözlemlenmektedir. Alım islemininaçıklanması ile adeta piyasada beklenti sona ermekte ve hatta bu bilgi agresifolmamakla birlikte bir satıs fırsatı olarak da kullanılmaktadır. Olay günü öncesindeolusan anormal getiriler, hisse ile ilgili olumlu bilgilerin çok önceden piyasayaulastığını ve alınmaya baslandığını göstermektedir. Olay gününü takiben, olay penceresiiçerisinde pozitif birikimli anormal getiri elde edilemeyeceği, diğer bir ifade ile bunagöre alınacak, alım yönünde, bir yatırım kararının karlı olmayacağı düsünülmektedir.Aksi (açığa satıs) de geçerlidir.Hisse satım islemlerinde elde edilen analiz sonuçları; olumlu bilgilerin aksine, hisse ileilgili olumsuz bilgilerin (beklentilerin) piyasaya sızmasının mümkün olabildiğinceengellenmis olabileceğini; bu kisilerin ?olay? öncesinde, en üst düzeyde getiri eldeetmek amacıyla ve herhangi olumsuz bir sinyalin piyasaya ulasmasını engellemek adınahiç satıs yapmamıs olabileceklerini; hissede islem yapanların çok iyi bir zamanlama ilesatıs islemini gerçeklestirdiğini göstermektedir. Satım islemleri takip edilmek suretiyle,satım yönünde bir yatırım kararının önemli düzeyde zararları önleyeceği ve bu yöndealınacak bir yatırım kararının, yaklasık %40-50 aralığında bir getiri kaybınınönlenmesine yardımcı olacağı düsünülmektedir. Bu oran kurumsal yatırımcılarda %75'ekadar çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this work, I investigated and analyzed whether the insiders? (related persons) andother persons? share trading, who are specified and hold liable to disclose their sharetrading via a standard and legal document to the ?stanbul Stock Exchange (ISE), by theCapital Markets Board of Turkey (CMB) rules and regulations, result in abnormalreturns and these abnormal returns are persistent.During the analyses I applied event study methodology. Event study methodology is ahybrid methodology where, the finance theory and statistical applications are usedtogether and it measures the reaction of the market to a specific corporate event.In general, we observe that, when the buying of the shares is disclosed in the market,the cumulative positive abnormal returns are at the peak level. The disclosure of theevent seems to bring an end to the expectations and is used as a selling opportunity,though not being aggressive. The abnormal returns calculated in the event window butprior to the event day, shows that the positive news have been reached to the market andbecame the subject of buying activity in the market before the disclosure. As the resultsof the calculations do not reveal any statistically meaningful cumulative abnormalreturns, following the event day and within the event window, I conclude that, it willnot be profitable to take an investment decision referring the event day that the sharesare bought. The opposite action (short selling) will also give the same result.The results of the analysis regarding the selling activity reveals that, opposite to thepositive news; the leakage of the negative information (expectation) to the market wereprevented; insiders and other persons who are liable to disclose their trading do nottrade (sell) and show utmost attention to prevent any leakage of negative news to themarket before they disclose their trading (selling of shares) to secure a high level ofreturn and make a very good market timing. It can be concluded that, following theselling activity and taking investment decisions with respect to the event day that theshares are sold can prevent a considerable amount of losses at the 40-50% level. Thisrate increases to 75% when institutional investors sell.