A sociolinguistic analysis of the personal narratives of Turkish children
Türk çocuklarının kişisel deneyim anlatılarının sosyodilbilimsel analizi üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 229007
  2. Yazar: SUHAN AKINCI OKTAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL ÖZYILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Anlatı analizi, kişisel deneyim anlatıları, çocuk anlatıları, sosyodilbilimsel analiz, Narrative Analysis, personal experience narratives, child narratives, sociolinguistic analysis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dilbilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Anlatı analizi, yirminci yüzyılın ortalarından beri insani ve sosyal bilimlerin en önemlikonularından biridir. Bu ilginin en önemli nedenlerinden biri, anlatıların insanlığınyaşam deneyimini yansıtıyor olmasıdır. Aynı yetişkinler gibi, çocuklar da edindiklerideneyimleri çevrelerinde bulunan insanlarla paylaşma isteğindedirler. Bu gereksinimpek çok araştırmacının ilgisini çekmiş ve çocuk anlatıları yoğunlukla çalışılmıştır.Tarih, antropoloji, halkbilim, psikoloji, sosyoloji ve dilbilim gibi çok sayıda disiplinanlatı çözümlemeleri üzerine yoğunlaşmıştır.Bu çalışmanın amacı, Türk çocuklarının kişisel korku anlatılarının dilbilimsel vesosyodilbilimsel yapısını çözümlemektir. Diğer bir deyimle, bu çalışma, çocuk anlatılarıve ailelerin eğitim düzeyi arasında bir bağlantı (korelasyon) bulmayı amaçlamaktadır.Çalışmada, öğrencilerin ailelerinin eğitim düzeyi, anlatıların dilbilimsel yapısınınçözümlenmesinde değişken olarak kullanılmıştır. Bu amaçla, yaşları 9 ? 10 arasındadeğişen 200 çocuk seçilmiştir.Ankara Beytepe ilköğretim okulundan 100 çocuk ailelerineğitim seviyesi yüksek grubu temsil etmekte, Şentepe ilköğretim okulundan 100çocukta ailelerin eğitim seviyesi düşük grubu temsil etmektedir.Sosyodilbilimsel çözümleme için, ailelerin eğitim düzeyi ve ailelerinin aile içi ve ailedışı etkileşimleri hakkında bilgi edinmek üzere yazılı anket verilmiştir. Ayrıca,grupların daha ayrıntılı tanımının yapılabilmesi için, aile içi ve dışı etkileşiminfaktörlerine göre sosyal sınıf belirlemesi de yapılmıştır.Dilbilimsel çözümleme için, Beytepe ve Şentepe ilköğretim okulları öğrencilerininkorku anlatılarında bulunan küçük ölçekli (micro) ve büyük ölçekli (macro) yapılarıngözlemlenmesi amaçlanmıştır. Küçük ölçekli bakış açısıyla, çocukların kişisel anlatılarıdört düzeyde çözümlenmiştir. Bunlar sözcük düzeyinde çözümleme, sözdizimselçözümleme, zamansal çözümleme ve anlambilimsel çözümlemedir. Büyük ölçekliçözümlemede ise, çocukların anlatıları William Labov'un (1972) öne sürdüğü altı grubagöre incelenmiştir: özet, tanıtım, karmaşık olaylar dizisi, çözüm ve sonuç. Küçükölçekli ve büyük ölçekli çözümlemelerin sonuçları, yüksek ve düşük aile eğitimdüzeylerine göre kıyaslanmış ve karşılaştırılmıştır.Bu çalışmanın bulguları, Beytepe ve Şentepe ilköğretim okulu öğrencilerininanlatılarının, dilbilimsel çözümlemelere göre farklılıklar içerdiğini göstermiştir. Sonuçolarak, ailelerin eğitim düzeyinin çocukların dilbilimsel seçimlerinde büyük bir etkisiolduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Narrative has been one of the major concerns of humanistic and social scientific thoughtsince the mid-twentieth century. One of the most important reasons for this interest isthat narratives reflect the life experience of human being. Just like adults, children arealso in need of sharing their experiences with the other people around them. This needattracted the attention of many researchers, and child narratives have been studiedextensively. Many disciplines such as history, anthropology, folklore, psychology,sociology and linguistics have dealt with narrative analysis.The aim of this study is to analyze the linguistic and sociolinguistic structure of thepersonal fright narratives of Turkish children. In other words, the aim of thisdissertation is to find a correlation between child narratives and the educational level ofthe parents. In this study, the educational level of the students? parents is taken as thevariable in analysing the linguistic structure of the narratives. For this purpose, a total of200 children between the ages of 9 and 10 are used. 100 children chosen from Beytepeprimary school in Ankara represented the high parental education group while 100children from Şentepe primary school represented the low parental education group.For the sociolinguistic analysis, a written questionnaire was delivered to obtaininformation about the educational level of the parents and parents? interaction inside andoutside the family. In addition, in order to make a more detailed definition of thegroups, a social class designation analysis according to the factors of interaction insideand outside the family was also carried out.For the linguistic analysis, we aimed to observe the micro and macro structures found inthe fright narratives of children at the Beytepe and Şentepe primary schools.Considering the micro perspective, children?s personal narratives are analyzed in termsof four levels. These are, namely, lexical analysis, syntactic analysis, temporal analysisand semantic analysis. For the macro level of analysis, children?s narratives areclassified according to the six units described by William Labov (1972) as abstract,orientation, complicating action, evaluation, result and coda. The results of both microand macro analysis sections are compared and contrasted in terms of high parental andlow parental education groups.The findings of this study indicate that the narratives of children in Beytepe and Şentepeprimary schools differ respectively in terms of our linguistic analysis. That is to say, theeducational level of the parents have a great impact on the linguistic choices of children.