The evaluation of the English language teacher education program Introduced in 2018 by Higher Education Council in Türkiye
Türkiye'de Yükseköğretim Kurulu tarafından 2018 yılında uygulamaya konulan İngilizce öğretmenliği lisans eğitim programının değerlendirilmesi
- Tez No: 894198
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BEDİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen eğitimi, İngilizce öğretmen eğitimi, program değerlendirme, Teacher education program, English language teacher education, curriculum evaluation
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Teknolojinin ve bilgiye erişimin hızlandığı bir dünyanın ihtiyaçları doğrultusunda yabancı dil öğretimine duyulan ihtiyacın artmasıyla birlikte, yabancı dil öğretiminde geleneksel yaklaşımlar günümüz ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalmaktadır. Gerek teknolojiyle birlikte bireyselleşmiş öğrenme olanakları gerekse, kültürlerarası iletişimin artması sonucunda yabancı dil öğrenme ve öğretme yöntemlerinde köklü değişiklikler gözlenmiştir. Eğitimdeki yeni paradigmalar ışığında, öğrencilerin sınıf dışında farklı dil topluluklarıyla iletişim kurabilmeleri için toplumdilbilim, iletişim ve etkileşim yetkinliklerine sahip olmaları gerekmektedir (Schick & Nelson, 2001). Bu yeni yaklaşımlarda, öğrenci yetiştirmek için yabancı dil öğretmenlerinin iyi bir dilbilgisine sahip olmaları yeterli olmamakta, mekanik dilbilim uygulamalarının ötesinde, öğrencilerin dili bir iletişim aracı olarak kullanmalarını sağlayacak öğretim uygulamalarını hayata geçirmeleri gerekmektedir. Ayrıca toplumlararası etkileşimin ve eğitimde kullanılan teknolojik araçların çeşitlenmesiyle birlikte değişen ve farklılaşan toplumsal ihtiyaçlara cevap verebilecek yenilik arayışları eğitimin ve yabancı dil öğretiminin odak noktası haline gelmeye başlamıştır. Yabancı dil öğretmenlerinin bu ihtiyaçlara cevap verebilecek bir nitelikte yetişebilmeleri için öğretmen yetiştirme programlarında çeşitli güncellemeler yapılmıştır. Geliştirilen programların değerlendirilmesine yönelik çalışmalar Türkiye'de özellikle Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca 2006 yılı öğretmen yetiştirme programlarında yapılan yenilikler sonrasında ivme kazanmıştır. Betimsel tarama modelinde olan bu çalışmanın amacı Yükseköğretim Kurul Başkanlığınca 2018 yılında uygulamaya konulan İngilizce Öğretmen Eğitimi Programını öğretim elemanlarının ve üniversite öğrencilerinin görüşleri doğrultusunda değerlendirmektir. Araştırma verileri; İngilizce öğretmenliği lisans programı değerlendirme anketi ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak elde edilmiştir. Araştırmada nicel verilerin analizinde betimsel istatistikler, nitel verilerin analizinde ise içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde SPSS paket programından ve nitel veriler için ise MAXQDA programından yararlanılmıştır. Araştırmanın sonucunda ulaşılan sonuçlar aşağıda özetlenmiştir: • Çalışmaya katılan öğrencilerin çoğu üniversiteleri/fakülteleri sınıfların teknolojik altyapısı, internet erişimi ve yabancı kaynaklara erişim olanakları açısından yetersiz bulmaktadır. Benzer şekilde, öğretim elemanları sınıfların yabancı dil öğretimine uygun olmadığını ve teknolojik açıdan yetersiz olduğunu düşünmektedirler. Öğretim elemanları, bölümlerde sayıca yeterli akademisyen olmadığını ve öğrencilerle bire bir ilgilenemediklerini belirtmiştir. Öğrenciler bölümlerdeki öğretim elemanlarını sayı ve nitelik açısından yeterli bulmaktadır. Öğretim elemanları ayrıca fakülteleri temiz çalışma ofisleri ve alanları sunması bakımından yetersiz bulmaktadır. • Öğrenciler öğretim elemanlarının mesleki gelişimlerinde kendilerine rehberlik ettiklerini ve alanlarına uygun dersleri verdiklerini belirtmiştir. • Öğrenciler ve öğretim elemanları yurtdışı programları yeterli bulmaktadır ancak bazı ekonomik ve siyasi nedenlerle bu programlara erişimde sorun yaşadıklarını belirtmiştir. Ayrıca yurt dışında gelen öğrencilerin sayısının yetersiz olduğu belirtilen diğer bir durumduır. • Öğrenciler İngilizce öğretmenliği lisans eğitim programını güncellik, ilgi ve ihtiyaçlara uygunluk, teori ve uygulama dengesi açısından yeterli bulmaktadır ancak öğretim elemanları programın yeni güncellenmesine rağmen teknolojik gelişmelere paralel olarak güncel içeriklerle yenilenmesi gerektiğini belirtmektedir. Öğretim elemanları, öğrencilerin değişen ihtiyaçlarına cevap verebilmek için öğretmen yetiştirme programlarının daha esnek bir yapıda olması gerektiğini düşünmektedir. • Öğretim elemanları meslek bilgisi dersleri ile alan bilgisi derslerinin içerik açısından tekrara düştüğünü belirterek bu derslerin alana özgü ve İngilizce olarak verilmesi gerektiğini düşünmektedir. Öğretim elemanları lisans programında öğretmen adayların uygulama yapabilecekleri derslerin veya kredilerin sayısının attırılması gerektiğini düşünmektedir. Üniversite öğrencileri yabancı dil becerilerini geliştirmeye yönelik derslerin mesleki ve kişisel gelişimlerine en fazla katkı sunan dersler olduğunu düşünmektedir. • Öğretim elemanları programda yer alan genel kültür derslerinin teknoloji, yapay zeka ve eğitim teknolojileri gibi güncel konuları içerek şekilde düzenlenmesi gerekitğini belirtmiştir. Öğretim elemanları ayrıca bölümdeki akademisyen sayısının az olması ve özlük hakları bakımından istenilen ücretleri alamamalarının motivasyonlarını düşürdüğünü belirtmiştir.
Özet (Çeviri)
Due to the growing demand for foreign language instruction in a rapidly advancing world of technology and information accessibility, traditional methods of teaching foreign languages are inadequate for meeting current requirements. Combining personalized learning through technology and enhanced intercultural communication has significantly transformed foreign language learning and teaching approaches. Given the emergence of new educational frameworks, students need sociolinguistic, communication, and interaction skills to effectively engage with diverse language communities beyond the confines of the classroom (Schick & Nelson, 2001). In these novel methodologies, foreign language instructors must possess more than a solid grasp of grammar to educate students effectively. They must go beyond just mechanical linguistic exercises and instead employ instructional techniques that empower students to use language to communicate. Furthermore, as inter-societal interaction and technological tools in education continue to expand, there is a growing emphasis on finding innovative solutions to address the evolving and diverse social requirements in education and foreign language instruction. Teacher training programs have implemented several changes to enable foreign language teachers to meet these needs. In Turkey, research on the assessment of implemented programs has gained significant impetus, particularly following the advancements in teacher training programs made by the Council of Higher Education in 2006. This descriptive survey model study aims to evaluate the 2018 Council of Higher Education's English Language Teacher Education Program from the viewpoints of both instructors and university students. The research data were collected using the English language teaching undergraduate program evaluation questionnaire and semi-structured interview form. Quantitative data was analyzed using descriptive statistics, while qualitative data was analyzed using content analysis techniques. The SPSS software package evaluated quantitative data, whereas the MAXQDA application was employed for qualitative data analysis. Below is a concise summary of the study's findings: • Most of the students involved in the survey expressed dissatisfaction with the universities/faculties due to insufficient technical infrastructure in the classrooms, limited internet connection, and a lack of access to international resources. In the same vein, academicians believe that the classrooms need to be better-suited for foreign language instruction and need more technical resources. • The academicians asserted a shortage of academics in the departments, resulting in an inability to provide individualized attention to the students. Students perceive the number and quality of instructors in the departments as sufficient. According to the students, the academicians guide their professional growth and offer courses that are relevant to their respective fields. • Academicians perceive the facilities as insufficient to maintain cleanliness in their work offices and places. Students and lecturers perceive international mobility programs as satisfactory but have difficulty accessing them due to budgetary and political constraints. Furthermore, the number of international students is inadequate. • Students perceive the English language teacher education program as satisfactory regarding its up-to-date relevance to their interests and needs and the balance between theory and practice. Despite the recent updates to the program, academicians contend that further revisions are necessary to integrate current content in line with technological advancements. Teachers believe that ELT teacher education training programs must be more adaptable to effectively address students' evolving needs. • Academicians believe that the content of pedagogical knowledge and content knowledge courses is redundant, and they recommend tailoring these courses to specific fields and delivering them in English. • Academicians advocate for an increase in the number of courses or credits within teacher education programs that teacher candidates can complete. • University students believe that courses focused on enhancing foreign language proficiency are the most impactful in their professional and personal growth. • The academicians suggested structuring the program's general culture courses to include recent subjects like technology, artificial intelligence, and educational technologies. The academicians also mentioned that the department has a shortage of academic staff, and their dissatisfaction with their salary regarding personal rights diminishes their motivation.