Anne ve babaların okul öncesi eğitim hakkındaki görüş ve beklentilerinin incelenmesi
The research on the views and expectations of the parents concerning the education in preschools
- Tez No: 229073
- Danışmanlar: PROF. BELMA TUĞRUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: okul öncesi eğitim, aile, aile beklentileri, aile görüşleri, expectation of parent, preschool, perseptation of parent
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu araştırmanın amacı anne babaların okul öncesi eğitim hakkındaki görüş vebeklentilerini incelemek; bu görüş ve beklentilerin anne baba olmaya, annebabaların yaşına, öğrenim durumlarına, çalışma durumlarına göre faklı olupolmadığını belirlemektir.Araştırmanın örneklem grubu 25 bağımsız anaokulu arasıdan tesadüfi(rasgele)örnekleme yöntemiyle seçilen 5 bağımsız anaokula devam eden 660 ebeveynile 5 üniversite anaokulundan tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 3üniversite anaokuluna devam eden 319 ebeveyn araştırmanın örnekleminioluşturmaktadır.Anne babaların okul öncesi eğitim hakkındaki görüş ve beklentilerine ait verileraraştırmacı tarafından geliştirilen ?anne babaların okul öncesi eğitim hakkındakigörüş ve beklentileri anketi? ile toplanmıştır.Verilerin değerlendirilmesinde yüzde ve frekans dağılımlarının yanı sıra , khikare analizi yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre;Anne ve babaların çocuklarını anaokuluna öncelikli verme nedenleribakımından aralarında anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Ebeveynlerinyaşlarının çocuklarını anaokuluna verme nedenleri bakımından fark yaratmadığıgörülmüştür. Anne ve babaların öğrenim durumlarının çocuklarını anaokulunaverme nedenlerini etkilemediği görülmektedir.Yapılan analiz sonucundabelirtilen bu değişkenlere göre anaokuluna öncelikli verme nedeninin okulöncesi eğitimin önemine inanmak olduğu tespit edilmiştir.Araştırma Grubundaki çalışan ve çalışmayan ailelerin çocuklarını Anaokulunaöncelikli Verme nedenlerinin okul öncesi eğitimin önemine inanmak olduğutespit edilmiştir.Ailelerin anaokulu seçiminde en çok okulun eğitim anlayışına ve okul hakkındadiğer kişilerden aldıkları referanslara önem verdikleri görülmektedir.Çocuklarının anaokuluna başlama yaşı hakkındaki görüşleri bakımındanebeveynlerin yaşının fark yaratmadığı görülmüştür.Annelerin ve babaların öğrenim durumunun okul öncesi eğitimin başlamayaşına ilişkin görüşlerini etkilediği görülmüştür. Annelerin ve babaların öğrenimdüzeyi yükseldikçe çocuklarını anaokuluna başlatmaya ilişkin düşüncelerinindaha küçük yaşlara indiği görülmektedir.Annelerin çalışıp çalışmama durumunun çocuklarını anaokuluna başlatmayaşını etkilediği görülmüştür. Buna göre çalışan annelerin okul öncesinebaşlama yaşına ilişkin görüşleri çalışmayan annelere göre daha erken yaşlarakaymaktadır.Bağımsız anaokulları ile üniversite anaokullarının okul öncesi eğitimin başlamayaşına ilişkin görüşleri arasında fark olduğu görülmektedir. Üniversiteanaokullarına çocukları devam eden ebeveynlerin anaokuluna başlama yaşınailişkin düşüncelerinin daha erken yaşlara inmiş olduğu görülmektedir.Çocukları bağımsız ya da üniversite anaokuluna devam eden ebeveynlerinçocuklarını anaokuluna öncelikli verme nedenleri arasında fark olduğugörülmüştür. Bağımsız anaokuluna ve üniversite anaokullarına çocukları devameden ailelerin çoğunluğunun okulun eğitim anlayışı özelliğine dikkat ettikleritespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the views and expectations of theparents concerning the education in preschools, and to find out if these viewsand expectations differ with respect to the gender, age, education status,employment of the parents.660 parents from 5 public preschools, selected among 25 public preschools bythe method of random sampling, and 319 parents from 3 preschools withinuniversities, selected among 5 preschools within universities by the use ofrandom sampling method, have participated in the research.The data about the views and expectations of the parents concerning theeducation in preschools have been collected through a survey prepared by theresearcher.In the analysis of the data, rate and frequency distributions have beenconsidered, and khi analysis have been done. According to the findings;There is no remarkable difference among fathers and mothers in terms of theirprincipal reasons for sending their children to preschools. Further; the age ofthe parents does not make a difference on the reasons of the parents to sendthem to preschools. Besides, the educational status of the parents does notdiffer the reasons of the parents. The findings which have been obtained relyingon these variables indicate that the principal reason to send children to school isto believe in the importance of preschools.It has been found out that the main reason of the working and non-workingparents for sending their children to school is to rely on the importance of thepreschools.It has been explored that the parents take into consideration the educationalview of the preschools and the recommendations about the preschools in thecourse of preschool selection.It has been found out that the views on the most suitable age period of thechildren to go to school are not influenced by the age of the parents.It has been noticed that the educational status of the parents have an impact onthe views concerning the most suitable age period to go to school. The higherthe educational status of the parents is, the earlier they tend to send theirchildren to preschools.It has been explored that the views of the working and non-working mothersdiffer from each other in terms of the most suitable age period to send thechildren to preschool. Accordingly; the working mothers tend to send theirchildren to school earlier than non-working mothers.It has been found out that there is a difference in the views of the parentswhose children go to either public preschools or preschools within theuniversities in terms of the argument of the most suitable age period to go topreschools. The parents whose children go to preschools within the universitiesthink that the children should go to school at an early age.