Sağlık hizmetlerinde fiyatlandırma ve hastane hizmetlerinde maliyete dayalı fiyatlandırma modeline ilişkin bir örnek uygulama
A sample application on pricing in the health services and pricing model based on the cost in the hospital services
  1. Tez No: 229105
  2. Yazar: NESRİN AKCA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇETİN AKAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Maliyet, değişken maliyet, sağlık hizmetlerinde fiyatlandırma, maliyet artı fiyatlandırma, fizik tedavi uygulamaları, Cost, variable cost, pricing in health services, cost plus pricing, physiotherapy practices
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu çalışma, Sağlık Bakanlığı Ankara Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi“Fizik Tedavi Uygulamaları Birimi”hizmet üretim fiyatlarının değişken maliyet temelli olarak bilimsel yöntemlerle yeniden belirlenmesi amacım taşımaktadır.Araştırma, fiyatlandırmaya esas maliyet belirleme amacına yönelik olarak yapılmıştır. Çalışma, fizik tedavi hastalarına uygulanmakta olan fizik tedavi uygulamalarının, hizmet sunucularında gerçekleşen toplam ve birim maliyetlerinin belirlenmesini ve mevcut fiyat tarifeleri ile karşılaştırılmasını öngörmektedir.Türkiye'de sağlık hizmetlerinin fiyatı (araştırma yapılan dönemde); Maliye Bakanlığı Bütçe Uygulama Talimatı Fiyat Tarifesi ve meslek birliklerince belirlenmektedir. Maliye Bakanlığı Bütçe Uygulama Talimatı Fiyat Tarifesi ve meslek birlikleri tarafından belirlenen fiyatlarm hangi yöntemle hesaplandığı bilinmemektedir. Bu nedenle bu çalışma, sağlık sektöründe fiyatlandırma yapan kuruluşlara maliyet artı yöntemine dayalı bir Ayarlandırma metodolojisi için yeni bir öneri getirmektedir.Araştırmada, fiyatlandırmaya esas teşkil edecek temel maliyetlendirme yöntemi olarak değişken maliyetlendirme yöntemi seçilmiş ve“değişken maliyete dayalı maliyet artı fiyatlandırma modeli”geliştirilmiştir.Araştırma sonucunda; Maliye Bakanlığı Bütçe Uygulama Talimatı Fiyat Tarifesi ile Türk Tabipleri Birliği Rehber (Asgari) Ücret Tarifesi'nin araştırmanın neticesinde hesaplanan fiyatlarla tutarsız olduğu ve fiili maliyetler ile uyumlu olmadığı tespit edilmiştir. Bu nedenle hastanelerde maliyet esaslı fiyatlandırma çalışmalarına geçilmesi ve mevcut fiyat tarifelerinin de maliyet temelli olarak güncellenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study, to have an objective re-modify with scientific methods variable cost basis of service production prices of physiotherapy practices unit of Ministry of Health Ankara Physiotherapy Rehabilitation and Training and Research Hospital.This study has been realized in order to determine the cost finding required for pricing. The study is projected for determining the total and unit costs realized on service servers which executed on physical treatment applications for physical treatment patients and comparing to present price lists.Price list is determined by profession chambers. It is not known that which methods are used in order to calculate the prices estimated by The Price List of Budget Execution Directions of Ministry of Finance and profession chambers. Therefore, this study brings a new proposal for pricing methodology based on cost plus method for the establishments pricing in health sector.The variable costing method has been chosen as a main costing method for pricing and“cost plus pricing method based on variable costing”has been constituted.At the end of the study, it has been determined that the Price List of Budget Execution Directions of Ministry of Finance and Minimum Wage Estimation of Turkish Physicians Union are not in conformity with the prices calculated at the end of the study and these are not congenial with the real costs. Hence, it is proposed that pricing studies based on cost basis have to be realized and the present price lists have to be updated according to cost basis.