Vergi suçlarının önlenmesinde yeminli mali müşavirlik mesleğinin sorumluluğu ve etkinliğinin analizi
- Tez No: 229106
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. SADİYE OKTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Vergi suçu, Yeminli Mali Müşavir, denetim, Tax offence, Certified Public Accountant, Audit
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Vergi suçu, vergi kanunları çerçevesinde vergi beyanlarına ilişkin sorumluluklarınınmükelleflerce tam ve zamanında yerine getirilmemesidir. Bu suçlar vergi matrahını azaltanvergi ziyaı suçu ve vergi matrahını azaltma tehlikesi barındıran usul ve şekil şartlarınauyulmamasına bağlı olarak meydana gelebilen genel ve özel usulsüzlük suçlarındanoluşmaktadır. Vergi, kamu otoritesinin, yüklendiği hizmetleri yerine getirebilmesi içinbaşvurduğu en önemli finans aracı olduğundan, yürürlüğe konulan kanunlar doğrultusundabütün vatandaşlardan kazançları oranında adil olarak toplanması önemli bir sorumluluktur.Vergi suçu, sonucu itibariyle toplanacak verginin azalmasına neden olması ya da azalmatehlikesi taşıması nedeniyle kamu menfaatini ilgilendiren bir suç türüdür.Yeminli Mali Müşavirlik mesleği, devletin incelemekte yeterli olamadığı vergibeyanlarının, sorumluluk yüklenerek denetlenip tasdik edilmesine dayanan bir işlevgörmektedir. 1989 yılında 3568 sayılı Kanun'la getirilen Yeminli Mali Müşavirlik mesleği,hem mükelleflerin vergi mevzuatı, muhasebe uygulamaları ve finans gibi konularda ihtiyaçduydukları danışmanlık hizmetlerini karşılamak, hem de vergi idaresinin denetleme oranınçok düşük kaldığı vergi beyanlarının denetlenmesi gibi konularda görevler yüklenmiştir. Buhaliyle Yeminli Mali Müşavirlik mesleğinden beklenen, vergi gelirlerinin artması anlamınagelecek olan vergi suçlarının azalmasını sağlamaktır.Bu çalışmada vergi suçları detaylı olarak incelenmiş, Yeminli Mali Müşavirlikmesleğinin hukuki yapısı, niteliği, görevleri ve yetkileri ile vergi suçlarını önleme ve vergigelirlerinin artmasını sağlamadaki katkısı üzerinde durulmuştur.Son bölümde ise, Yeminli Mali Müşavirler'in görüşlerine bir anket çalışması ilebaşvurularak, Yeminli Mali Müşavirlik mesleğinin vergi suçlarını önleme ve vergi gelirlerininartmasında etkili oldukları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
An offense against tax law is committed when taxpayers fail to perform theirobligations fully and on a timely basis in relation to filing tax returns within the framework ofthe tax laws. Such offences consist of general and special unlawful acts caused by tax evasionwihch reduces the tax base and failure to comply with the procedures and form requirementsthat have the potential to reduce the tax base. Since tax is the most important financing toolthat public authority uses in order to perform the services that it has assumed, fair taxcollection from everyone in proportion to their income in line with the laws in effect is animportant responsibility. Tax evasion is a type of offence that concerns the public interestsince it, as a final effect, reduces or bears the risk of reducing the amount of tax to becollected.Certified Public Accountant profession is based on auditing and certifying, byassuming the respective responsibility, the tax returns which the government has no sufficientresources to inspect. The Certified Public Accountants, which the profession was put intoeffect by the Law No 3568 in year 1989, provide consulting services for tax payers in relationto tax laws and regulations, accounting applications and finance as well as audit the taxreturns which the tax administration lacks the resources to inspect fully. As it is, reduction oftax offences, which means increase in tax revenue, is expected from Certified PublicAccountant profession.In this study, tax offences have been reviewed in detail. We have concentrated on thelegal structure, nature, duties and authorities of Certified Public Accountant profession as wellas its contribution to prevention of tax offences and to increase tax revenue.In the final part, opinions of the Certified Public Accountants were asked by aquestionnaire; and was concluded that Certified Puplic Accountant profession has beeneffective in prevention of tax offences and increasing tax revenue.