Nietzshe ve post - yapısalcı felsefenin günümüz sanatına yansımaları
- Tez No: 229137
- Danışmanlar: DOÇ. İNCİ EVİNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: estetizm”, hakikat”, müdahale”, etkinleşme”, süreç”, aesthetism”, truth”, intervention”, activation”, process”
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu tezin amacı Nietzche'nin kavramları ve bu kavramların post-yapısalcı okumaları ile sanat alanını sınamaya kalktığımızda elde edilecek farkındalığın araştırılmasıdır.Bu tezde sanat, Nietzsche'nin ve post-yapısalcı felsefenin“Estetizm”,“gücün olumluluğu”,“Oluş Sürecinde Özne”,“arzu makinesi olarak sosyal alan”,“hakikatin kurgusailığı”düşünceleri ile WochenKlausur, Suzanne Lacy ve Kültür Eylemde pratikleri tartışılıyor. Sanatın dönüştürücü sosyal bir güç olma potansiyeli araştırılarak, bunun için sanat paradigmasının radikal bir değişim geçirmesi gerektiği öne sürülüyor.
Özet (Çeviri)
This study aims to make a research on the awareness attained by the examination of field of art with Nietzsche's concepts and their post-structuralist readings.In this thesis, Nietzsche's and post-structuralist philosophy's concepts like“aesthetism”,“affirmativeness of power”,“the subject in a process of becoming”,“the social space as a desiring machine”,“the fictiveness of truth”are discussed as well as praxis of artists, collectives or art events like WochenKlausur, Suzanne Lacy and Culture In Action have been examined. While searching the possibility of art to become a social transformative power, it is asserted that our form of conceptualisation of art must radically be altered.