Biyoloji öğretmen adaylarının nanobiyoteknoloji konularındaki bilgi seviyelerinin belirlenmesi ve nanobiyoteknoloji öğretim yöntem seviyelerinin araştırılması
Measuring the level of knowledge of preservice biology teachers and research on the methods and levels of nanobiotechnology education
- Tez No: 229143
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Biyoteknoloji, Nanoteknoloji, Nanobiyoteknoloji, Biyoloji Eğitimi, Biyoloji Öğretmen Adayları, Biotechnology, Nanotechnology, Nanobiotechnology, Biology Education, Preservice Biology Teachers
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada, biyoloji öğretmen adaylarının nanobiyoteknoloji konularındaki bilgi seviyelerini belirlemek amaçlanmıştır. Biyoloji öğretmen adaylarının nanobiyoteknoloji bilgi testi puanlarının; öğretmen adaylarının cinsiyetlerine, öğrenim gördükleri sınıf düzeylerine, mezun oldukları lise türlerine, ailelerinin eğitim durumlarına ve ailelerinin gelir durumlarına göre farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Ayrıca bu çalışmada, biyoloji öğretmen adaylarının nanobiyoteknoloji eğitimi hakkında sahip oldukları düşünceler incelenmeye çalışılmıştır.Analiz sonuçları, biyoloji öğretmen adaylarının nanobiyoteknoloji bilgi testi puanlarının orta düzeyde olduğunu ortaya çıkarmıştır. Biyoloji öğretmen adaylarının nanobiyoteknoloji başarı puanlarının, öğrenim görülen sınıf düzeyine göre anlamlı bir şekilde farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Öğretmen adaylarının nanobiyoteknoloji bilgi testi puanlarının, öğretmen adaylarının cinsiyetlerine, mezun oldukları lise türlerine, ailelerinin eğitim durumlarına ve de ailelerinin gelir durumlarına göre anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı belirlenmiştir. Ayrıca bu çalışma sonucunda, biyoloji öğretmen adaylarının biyoloji eğitimi veren üniversitelerin biyoloji eğitimi müfredatına nanobiyoteknoloji adı altında yeni bir ders eklenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to measure preservice biology teachers? level of knowledge on topics of nanobiotechology. Investigation was made to reveal whether or not the scores of preservice biology teachers? in nanobiotechnology knowledge tests vary according to the gender, the year of their study, the type of high school they graduated from and educational and economical background of parents. Also in this study, it was attempted to investigate the views of preservice biology teachers on nanobiotechnology education.Results of the analysis have revealed that the scores of preservice biology teachers in the nanobiotechnology knowledge test was at intermediate level. It was seen that the scores of preservice biology teachers in the nanobiotechnology knowledge test differentiate significantly with regard to their year of study. It was detected that the scores of preservice biology teachers in the nanobiotechnology knowledge test do not differentiate significantly with regard to gender, the type of high school they graduated from and educational and economical background of parents. Also, as result of this study it was concluded that the inclusion of a new course with the name ?Nanobiotechnology? in the curriculum of biology education programs of universities is required.