Kamu kurumlarında yıldırmaya yol açan eylemler;Iğdır ili kamu kurumlarında bir uygulama
Mobbing offensives in public institutions;an application in a public institution in Igdır
  1. Tez No: 229154
  2. Yazar: MURAT YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSNÜ KAPU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: yıldırma, mobbing, psikolojik taciz, kamu çalışanları, travma, bullying, mobbing, psychological harassment, public workers, trauma
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Mobbing, işyerinde çalışanlar veya işverenler tarafından tekrarlanan saldırılar şeklinde uygulanan bir çeşit psikolojik tacizdir. Mobbing işyerinde kişinin saygısız ve zararlı bir davranışın hedefi olmasıyla başlamaktadır. İşyerinde bir kişinin sürekli kötü niyetli hareketlerde bulunması, ima, alay ve karşısındakinin toplumsal itibarını düşürme gibi yollarla, saldırgan bir ortam yaratarak, kişiyi yıldırarak işten çıkmaya zorlaması ile ilerlemektedir.İşyerinde mobinge maruz kalanlar, giderek artan sıkıntı, hastalık ve sosyal sorunlar yaşamaya başlamaktadır. Çalışanın işyerindeki motivasyonu ve verimi azalmaktadır. Motivasyon eksikliğinden kazalar olabilmekte ve kişi depresyona girebilmektedir. Bu baskıların sonucunda işten çıkma, çıkarılma, kovulma, anlaşmalı sözleşmenin feshi gibi durumlar ortaya çıkmaktadır.Kamu kurumlarında da yıldırma olaylarına sıklıkla rastlanmaktadır. Mobbing kamu kurumlarında kanser hücrelerinin vücudu eritmesi gibi kamu örgütünün yapısını çürütmektedir. Bunun önüne geçilmesi kamu kurumlarından alınan verimin artmasını sağlayacaktır. Bu sebeple ilgili birimler tarafından mobbingi yaratan faktörlerin araştırılması, gereken önlemlerin alınması, olası durumlarda müdahale tarzının belirlenmesi gerekmektedir.Iğdır ili kamu kurumlarında uygulanan bu çalışmada 378 kamu çalışanı anketi cevaplamıştır. Uygulama sonucunda kamu kurumlarında yıldırma eyleminin oldukça yaygın görülen bir davranış olduğu ve çalışanların iş yaşamı üzerinde olumsuz etkilere yol açtığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Mobbing is a kind of psychological harassment, which occurs by the repetitive offensives of the employees or the employers in a business establishment. Mobbing starts with the individual being target of a disrespectful and harmful treatment. It continues with a person forcing another person to be out of his/her job by acting maliciously, making implications, taunting him/her and lowering his/her social esteem, and thus, creating an aggressive environment.Those who are exposed to mobbing at work start to suffer from increasing stress, illnesses and social problems. As a result, the motivation and the productivity of the employee decline. Accidents may occur due to lack of motivation and the person exposed to mobbing may undergo depression. As a result of this oppression, cases like resigning, being sacked, being fired or the cancellation of the worker's contract emerge.Cases of deterrence can frequently be seen in public establishments. Mobbing decays the structure of the public organization, just like the way that the cancerous cells decay the body. Prevention of this decay will provide an increase in the productivity of the public establishment. For this reason, it is necessary that the factors which create mobbing be investigated by the units concerned, necessary precautions be taken, and the way of intervention in case of possible situations be predetermined.This survey which was conducted in public owned establishments of Igdır province was answered by 378 public official. The results of the survey demonstrate that mobbing is a widely seen attitude and it is determined in the study that mobbing creates negative effects on work-life of employees.