İş - aile çatışması, iş tatmini ve işten ayrılma niyeti ilişkisi: Turizm işletmesinde bir uygulama
The relationship between work - family conflict, job satisfaction and turnover intention: An application in a tourism company
  1. Tez No: 229312
  2. Yazar: ÖZLEM YURTSEVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN ANAFARTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş ? aile çatışması, aile ? iş çatışması, iş tatmini, işten ayrılma niyeti, turizm sektörü, Work ? family conflict, family ? work conflict, job satisfaction, turnover intention, and tourism sector
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada, iş ? aile çatışmasının alt boyutları olan zamana dayalı iş ? aile çatışması, strese dayalı iş ? aile çatışması ve davranışa dayalı iş ? aile çatışmasının çalışanların iş tatmini ve işten ayrılma niyeti üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda, turizm sektöründe faaliyet gösteren üç farklı seyahat acentasında çalışan orta seviye yöneticiler ve onlara bağlı olarak çalışan alt seviye çalışanlar ile yapılan anket sonucunda elde edilen veriler değerlendirilmiştir.Araştırma sonuçlarına göre, iş ? aile çatışmasının alt boyutları olan zamana dayalı ve strese dayalı iş ? aile çatışmasının iş tatmini üzerinde olumsuz yönde etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Aile ? iş çatışmasının ise iş tatmini üzerinde herhangi bir etkisi bulunmadığı görülmüştür. Aile ? iş çatışması, zamana dayalı ve strese dayalı iş ? aile çatışmasının işten ayrılma niyeti üzerinde olumlu yönde etkisi olduğu araştırmadan elde edilen bir diğer sonuçtur. İş tatmininin, işten ayrılma niyeti üzerinde olumsuz yönde etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of time-based work ? family conflict, strain-based work ? family conflict and behavior-based work ? family conflict, which are sub-dimensions of work ? family conflict, on job satisfaction and turnover intentions of employees are investigated. In accordance with this aim, the obtained from questionnaires applied to middle management and low level employees subject to them working in three different travel agencies which serve in tourism sector are analyzed.According to the results of this study, the result has been derived that time-based work ? family conflict and strain-based work ? family conflict, which are sub-dimensions of work ? family conflict, have negative effects upon job satisfaction. It has been recognized that family ? work conflict has no effects on job satisfaction. Another result obtained from survey is that time-based work ? family conflict, strain-based work ? family conflict and family ? work conflict have positive effects on turnover intentions. The result has been derived that job satisfaction has negative effects on turnover intentions.