Yoksulluğun azaltılması projesi ve mikrofinansman yöntemi: Yoksulun yoksuluna ulaşma mı? sürdürebilirlik mi?
Alleviation of poverty and microfinance: social versus financial performance
- Tez No: 229352
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONAY BAYRAMOĞLU ÖZUĞURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yoksulluğun Azaltılması, Bin Yıl Kalkınma Hedefleri, Mikrofinansman, Mikrofinansman Kuruluşları, Ticarileşme, Sosyal performans, Poverty Reduction, Millenium Development Goals, Microfinance, Microfinance Institutions, Commercialization, Social Performance
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Birleşmiş Milletlerin 2000 yılında koyduğu Bin Yıl Kalkınma Hedefleri'yle birlikte bütün dünyada yoksulluğa karşı küresel bir mücadele başlamıştır. Yoksulluğun azaltılması için çeşitli projeler ve yöntemler geliştirilmiştir. Mikrofinansman da yoksulluğun azaltılması için kullanılan yöntemlerden biridir. Mikrofinansman çeşitli nedenlerden dolayı finansal hizmetlere erişemeyen yoksul insanların kredi, tasarruf ve sigorta gibi finansal hizmetlere ulaşmasının sağlanmasıdır. Mikrofinansman literatüründe finansal sürdürebilirlik ve sosyal performans olmak üzere temel yaklaşım bulunmaktadır. Bu iki yaklaşımdan finansal sürdürülebilirlik yaklaşımı, mikrofinansman kuruluşlarının finansal olarak ticarileşmesinin gerekliliğini iddia etmektedirler. Sosyal performans yaklaşımı ise kuruluşların finansal olarak sürdürülebilir olmasının öncelik olmadığını savunmaktadırlar. Bu iki yaklaşım temelde, mikrofinansmanın hedef kitlesi ve devlet veya donör destekleri konularında ayrılmaktadırlar. Bu tezde amaç, bu iki yaklaşımı inceleyip, mikrofinansman kuruluşlarının ticarileşmesinin yoksulluğun azaltılması bağlmaında sonuçlarını ortaya çıkarmaktır. Bu açıdan, mikrofinansman ticarileşirse, kâr amacı nedeniyle en yoksula hizmet etmek yerine durumu daha iyi olanlara yönelecektir. Bunun sonucunda, yoksulluğun azaltılmasında kullanılan bir yöntem olup olamayacağı belirsizdir.
Özet (Çeviri)
In 2000, Millenium Development Goals were determined by United Nations, started a global battle aginst poverty all over the world. After that, a lot of projects and methods have been developed to reduce poverty. Microfinance is one of the poverty reduction tool that help poor people to access financial services. Poor people are excluded from financial services such as credit, savings and insurance and wiyh microfinance especially poorest of the poor are bale to use financial service. There is two main approaches to microfinance, financial sustainablity and social performance. Financial sustainability approach advocates that to reach more poor people, microfinance institutions should be financially sustainable therefore they should be commercialized. On the other hand, social performance advocates that financial sustainablity is not a priority, the important thing is to reach poorest of the poor as much as possible. These two approaches mainly seperated in target population and subsidiy issues. The aim of the thesis is to investigate these two approaches and find out the consequences of commercialization of microfinance institutions in relation to poverty reduction. If the microfinance institutions commercialized, they became profit seeker companies and they should find better off clients then poorest of the poor. Therefore their role in the poverty reduction will be ambiguous.