Türkiye'de sosyal güvenlik açıklarının kamu maliyesi üzerindeki yükü (reformlar bağlamında)
The burden of social security deficits on public finans in Turkey
  1. Tez No: 229417
  2. Yazar: ZAFER HALUK İPEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNERİ AKALIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Güvenlik, Sosyal Güvenlik Reformu, Genel SağlıkSigortası, Social Security, Social Security Reform, General Health ?nsurance
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 380
Özet
Dünyada yasanan krizler sosyal güvenlik sistemlerinin sekillenmesinde önemli etkenolarak karsımıza çıkmaktadır. Özellikle 1929 ekonomik krizini takip eden dönemdesosyal güvenlikteki yükselis dönemi sona ermis ve yasanan finansman sorunlarınedeniyle piyasa basarısızlıklarını kabul edilerek sosyal güvenlik sistemine kamumüdahalesine gerekçe olusturmus hatta hükümetleri buna mecbur tutmustur. Diğertaraftan insan haklarında yasanan gelismeler bununla ilgili örgütsel düzenlemeler veverilen taahhütler ile buradan etkilenen sosyal haklar sosyal güvenlik sistemlerinin bugünkü hallerine gelmelerinde etkili rol oynamıstır.Türkiye OECD ülkeleri arasında en genç nüfusa sahiptir, halen bu avantajıkullanmaktadır. Ancak sistemin bu günkü olumsuzlukları ve yakın dönemde nüfusavantajının kaybolacak olması sosyal güvenlik sisteminde reform düzenlemeleriyapılması zorunluluğunu ortaya çıkarmıstır. Bu güne kadar yapılan reform adı verilendüzenlemelerin gerçek anlamda reform olabilmesi için Türkiye'deki sosyal güvenlikaçıklarının nedenlerinin doğru tespit edilmesi gereğini ortaya çıkmaktadır. Açıklarınnedenlerini doğru bir sekilde tespit etmeyen bir reform düzenlemesinin çözümsağlaması mümkün değildir.Sosyal güvenlik sisteminde reform adı verilen düzenlemeler 1999 yılında ve 2006yılında iki asamalı olarak gerçeklestirilmistir.Birinci asama Türkiye'de gelmis geçmisen radikal kararlardan biri alınarak emeklilik yası sınırı kadınlarda 58 erkeklerde 60'açıkartılmıstır. Halen gündemde olan reform ise, tek çatı adı verilen üç kurumunbirlestirilmesi ile ilgili örgütsel düzenlemeler ve Genel Sağlık Sigortası seklinde tümhalkın sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesine imkan veren düzenlemeleriiçermektedir.iiiBu tezde amaç Türkiye'de sosyal güvenlik sistemindeki açıkların nedenlerinin nelerolduğunun incelenmesi özellikle popülizmin yarattığı olumsuzluklar ve son dönemyapılan reform düzenlemelerinin açık sorununa çözüm getirip getiremeyeceğinin tespitive çözüme yönelik öneri demeti sunmaktadır. Tezde bu amaçla ?ngiltere ülke örneğiile Türkiye karsılastırması yapılmıs, ?ngiliz sisteminin Türkiye'de uygulanabilirliğitartısılmıstır. Ayrıca aktüeryal bir model çalısması yapılarak sistemin bu günküdurumunu, reformda yer alan prim oranlarının yükseltilmesi ile ortaya çıkan durum veaçıkların kapatılabilmesi için yapılabilecekler konusunda değisik senaryolar denenereksosyal sigorta sisteminin gelecekteki durumu tahmin edilmeye çalısılmıs konulacakvergi ve primlerle emeklilik sisteminin 2027'de sürdürebilir hale geleceği, sağlıksistemlerinin ise popülist uygulamalar ve de reformda suistimalere yönelik çalısmalaryapılmaması nedeniyle giderek daha büyük sorun olarak nedenlerinin sigortalı,haksahipleri ve üçüncü kisilerin gerek yasal olmayan sekilde gerekse yasal olarak sosyalgüvenlikten kaçınma yoluyla, ortaya çıkacağı tespitleri yapılmıstır.Sonuç olarak, özerk ve popülizme imkan vermeyecek bir örgüt yapısı ile kısa dönemdesuistimalleri engelleyecek önlemler alınarak, suistimal yapanlara yüksek müeyyideleruygulanması, uzun vadede ise emeklilik yasının yükseltilmesi aylık bağlama oranlarınında düsürülmesi gibi önlemlerle açıkların bir süre sonra sürdürebilir hale gelmesineçalısmak gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The crises that experienced in the world have great impact on the formation of socialsecurity systems. Especially in the era following the 1929 crisis, the rising age of thesocial security came to an end and due to the problems of funding market deficiencieshad been regarded as a justification of public intervantion with the social securitymoreover it compelled the goverments to do so. On the other hand, the devolepments inthe humans rights and related organizational arrangements and promises affecting, thesocial rights have played an important role in the emergence of modern social securitysistems.Turkey has the youngest population among the OECD country, and still avails itself ofthis advantage. However, The adversities of the sistem today and the lost of thepopulation edge in the near future compelled the country to make mandatory reforms inthe social security sistem. To identify the so called reforms as reforms in the real sense,the reasons behind the social security should be discerned. A reform attempt withoutrecognizing the real real reasons behind the social security deficits is no solution to theexisting problems.The reforms in the social security sistem have been execuated in two stages. The firstbring in 1999 he following in 2006. ?n the first stage, one of the most dastic decisionwas made and the mandetory retiring age for women raised to 58 for men to 60.Yetanother reform step is to organize the consolidation of existing three social securityinstitution and generate an general health care insurance system that will enable allpeople to benefit from the helth services.vThe main purpose of this dissertation is to examine the reasons behind the socialsecurity and the adversities brought by the populism and to see wether the recentreforms solve the deficit issue and put forth suggestion for the problem solution .Forthis purpose, The practies in the great Britain were compared with the practices in theTurkey,The applicability of the British system in Turkey was discussed.Moreover,employing in acturial model, various scenarios regarding the measures forremoving deficit were tried incorporating the existing condition of the sistem, thecondition emerged as a result of the rise in the Premium in order to estimate the futurecourse of social security system and has been found that the system is sustainable withthe taxes and premiums until 2030, on other hand the health are systems is to facegreater problems due to populist practices and abuses in the reforms.As a result autonomons and organization structure impeding the abuses rising from thepopulism and enforcing strict sanctions agains the abusers in the short run , at themeasures including the increase in the compulsory retiring age, decrease in thereplacement ratio in the long run will contribute sustanibility of the deficits.