Kamuoyu oluşum süreçleri ve kuramlarının karşılaştırılması üzerine
Comparing upon the duration of public opinion formation and its theories
- Tez No: 229420
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAR SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kamu, kamuoyu, kamuoyu oluşumu, seçkinler, Public, public opinion, public opinion implementation(formation), privilegeds
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Genel yargı ve karar mercilerinde kendini gerçekleştirmek anlamıyla kamuoyu, pek çokyapısal unsur ile birlikte anlaşılabilir. Bu çalışmada kamuoyuna etki eden yapısal unsurlarınneler olduğu, bu unsurlarla birlikte kamuoyu oluşum sürecinin nasıl farklılaştığı anlaşılmağaçalışılmıştır.Siyasal sisteme bağlı; seçkinler bununla birlikte, aile, ekonomi, eğitim, kültür, din, coğrafya,iletişim kamuoyu oluşumunda sürece etki eden unsurlardandır. Birey-devlet arasındaki ilişkiyioluşturan bu yapısal unsurlar toplumsal yaşamdaki değişimleri de anlaşılır kılacağındansosyoloji açısından önemli görünmektedir.Rasyonel düşüncenin hakimliği ile tanımlanan kamuda duygusallığın ve sürekli uyumunegemen olduğu kitlede farklı insan tiplemelerine bağlı olarak karar ve kanaat gelişim sürecifarklılaşmaktadır. Bu çalışmada bu farklığa neden olan unsurlar anlaşılmağa çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the context of implementing itself on general judgement and decision authorities,consensus(public opinion) is apprehensible together with a lot of constitutional elements. Inthis study what the constitutional elements effecting consensus are, together with theseelements how the consensus formation differentiates are tried to be understood.Bound to politicial regime, with privilegeds, family, economiy, education, culture, religion,geography, communication are the elements that are affecting the duration of consensusformation(implementation). Making social life differentiations clear, these constitutionalfactors creating relation between individual-state are seen tobe important in the view ofsociology.Chracterized with being rational idea dominating public, emotionally and continuousaccordancely dominated mass, depending on different person characters decision andevaluation duration is differentiating. In this study the factors causing these differences aretried tobe understood.