Ulus devlet, Türk ulus devlet yapısı, küresellesme ve Türkiye
Nation state, Turkish state structure, globalization and Turkey
- Tez No: 229426
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY ALİM BARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk İnkılap Tarihi, Uluslararası İlişkiler, History of Turkish Revolution, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Ulus Devlet, Türk Ulus Devlet Yapısı, Atatürk MilliyetçiligiKüresellesme, Çokuluslu Sirketler, Nation State, Turkish State Structure, Atatürk Nationalism, Globalization, Multinational Companies
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Son yüzyılın en önemli ekonomik, sosyal, siyasi ve kültürel olgusu olan küresellesme ilebirlikte meydana gelen hızlı degisimler tüm dünyayı etkisi altına almıstır.Küresellesmenin toplumlara refah, ileri teknoloji, daha iyi bir yasam standardı, insanhaklarında gelisme veya daha genis bir demokrasi açılımı getirmesinin yanı sıra, bazıönemli olumsuzlukları da barındırması bu olgunun bütün dünyada çok boyutlu olaraktartısılmasına yol açmaktadır.Küresel güçlerin ileri sürdügü refahın paylasımı ve demokratik açılımlarınyaygınlastırılması görüslerine karsıt olarak, asıl amacın ülkelerin dogal kaynaklarınınküresel güçler tarafından ele geçirilmesi ve bu ülkelerin uluslararası kapitalizmin açıkpazarı haline getirilmek istenmesi oldugu ileri sürülmektedir. Bu hedefine ulasabilmesi içinise, basta medya ve iletisim yoluyla toplumların düsünsel ve kültürel anlamdabiçimlendirilmesi, etkilenmesi ve çok eski bir strateji olan etnik ayrısmanın körüklenmesi,yani ?böl ve yönet? taktiginin uygulandıgı dile getirilmektedir. Küresel güçler, karsılarındaduracak her türlü yapıyı bölerek ulus devletlerin egemenlik gücünü zayıflattıgı budüsüncenin temelini olusturmaktadır.Ekonomik ve ideolojik anlamda canlı bir süreç olan küresellesmenin, bir ulus devlet olanTürkiye Cumhuriyeti'ni etkilemesi dogaldır. Çagdas bir yapı üzerine kurulmus, güçlütemellere sahip Türkiye'nin küresellesmenin faydalarından yararlanması en akılcı çözümolacaktır. İşte bu noktada küresellesmenin tüm olumlu ve olumsuz taraflarını iyi analizetmek, yaratmak istedigi yeni ekonomik düzeni ve ulus devlet üzerindeki etkilerini ulusalçıkarlar göz önünde tutularak incelemek gerekmektedir.Küresellesme sürecinin ulus devlet ve Türkiye üzerindeki etkilerini inceledigimiz buçalısmada bulabildigimiz ve ulasabildigimiz özgün kaynakların yanı sıra, konu ile ilgili hertürlü kitap, makale, internet yayını ve gazeteden yararlanmaya çalıstık.
Özet (Çeviri)
The rapid changes with globalization in the last century affect the whole world in terms ofsocial, economical, political and cultural concepts.While globalization brings wealth, advanced technology, better living standarts andimprovement of human rights with democracy, it also has some negative influences whichlead us to multi-dimensional arguments.As opposed to the proposed ideas of global powers that they share wealth and democracy,it is argued that their real intention is exploiting these countries by making them openmarkets of international capitalism. To reach their target these contries use the media andcommunication systems and try to reform these countries cultures by using an old strategycalled ?divide and manage? which also provacates ethnic diversion. Global powers try tooppose the arguments against them by weakening nations sovereignty.It is natural that globalization which is a live economical and idealogical process, affects astate nation like the Repuplic of Turkey. Turkey is based on a modern and powerfulstructure. Therefore, it would be a proper policy to benefit from globalization whilekeeping Turkish identity in tact. At this very point, we should carefully analyze thepositive and negative effects of globalization, how it tries to integrate world societieswithin the new economic order and its effects in terms of national interests.In this essay we have tried to investigate the effects of globalization on nation states andwith special reference to Turkey. We have made use of different sources such as books,related articles, internet and newspapers.