Avrupa Birliği Hukuku'nun Türk İdare Hukuku'na etkisi
The influence of the European Union Law on Turkish Admnistrative Law
- Tez No: 230754
- Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA ZABUNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Avrupa Birliği Hukuku, Küreselleşme, İdare, Yönetişim/İyi İdare, İdari Yapılanma, İdare Hukuku, European Union, European Union Law, Globalism, Administration, Good Admnistration, Administrative Structure, Administrative Law
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Avrupa Birliği Hukuku'nun, Türk İdare Hukuku'na olan ve olabilecek etkisi tarihsel bir süreç içerisinde incelenmiştir.?Türk İdari Yapısı? ve ?Türk İdare Hukuku? için bir örnek olan Fransa'daki gelişmeler değerlendirilmiştir. 1789 Fransız Devrimi'nin ortaya çıkardığı sonuçlar üzerinde durulmuştur. AB sürecindeki değişiklikler göz önünde bulundurulmuştur.İdare ve İdare Hukuku anlamında küreselleşen dünyadaki gelişmeler ve Avrupa Birliği bünyesindeki değişiklikler üzerinde durulmuştur. Bu değişikliklerin ortaya çıkardığı ya da çıkarabileceği sonuçlar değerlendirilmiştir.Türkiye'nin idari yapısı ve Türk İdare Hukuku incelenmiştir. Dünyadaki ve Avrupa Birliği'ndeki gelişmelerin Türkiye'ye olan etkileri üzerinde durulmuştur. Dünyadaki ve AB'deki gelişmelerin ulus-devlet yapılanmasına, idare anlayışına ve İdare Hukuku'na olan ve olabilecek etkileri incelenmiştir.Avrupa Birliği'ndeki ve Avrupa Birliği Hukuku'ndaki gelişmelerin Türkiye'deki idari yapılanmaya ve Türk İdare Hukuku'na olan ve olabilecek etkilerinin bir değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The European Union Law?s influence and possible effects in the future on Turkish Administrative Law are analyzed in a historical context.The developments in France, considered as a sample for ?Turkish Admnistrative Structure? and ?Turkish Administrative Law? are also assessed. The outcome of the French Revolution is emphasized. The improvements during the EU process are also taken into consideration.Within the framework of Administration and Administartive Law, changes in globalising world and in the European Union are focused on. Emerging results or possible results stemmed from those changes has also been analyzed.The structure of the Turkish Administration and Turkish Administrative Law is studied. The impacts of the developments in the world and also in the European Union on Turkey are amphasized. The effects and possible effects of the progress in the world and also in the European Union on nation-satate structure, understanding of governing and Administrative Law are analyzed.At the end, an assesment is made concerning the influence or possible effects of the process in European Union and European Union Law on the structure of Turkish Administration and particularlly on the Turkish Administrative Law.