Yeni kamu yönetimi anlayışı ve yerel yönetimlerde modernizasyon süreci
The new public management approach and modernization efforts on the local administrations
  1. Tez No: 229496
  2. Yazar: NURHAYAT SALMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMZA ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Kamu Yönetimi Anlayısı, Yeniden Yapılanma, Yerel Yönetimlerde Modernizasyon, Yerellesme, The New Public Management, Restructuring, Modernization in LocalAdministration, Localization
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
1980 li yıllarda önem kazanan Yeni Kamu Yönetimi anlayısı ile KamuYönetiminde modernizasyon çabaları hız kazanmıstır. Bu yaklasım, GelenekselKamu Yönetimi anlayısının degisen günün ihtiyaçlarına cevap vermediginisavunmakta ve Kamu Yönetimine pek çok yeni deger katmaktadır.Türkiye' de bu çerçevede yapılan yeniden yapılandırma çalısmaları içersindeKamu Yönetimi Temel ilkeleri ve Yeniden Yapılandırması Hakkında Kanun, 5393sayılı Belediye Kanunu, 5216 sayılı Büyüksehir Belediye Kanunu, 5302 sayılı lÖzel idaresi Kanunu yer almaktadır.Bu çalısmanın amacı, yerel yönetimlerdeki reformların Yeni Kamu Yönetimianlayısının bir yansıması oldugunun ortaya konmasıdır. Bu çalısmanın sonucunda,Yeni Kamu Yönetimi anlayısının getirdigi degerlerin yerel yönetimlerde deuygulanması, yerel nitelikli hizmetlerin yerel yönetimlere aktarılması ve böylecemerkezi yönetimin küçültülmesi gerektigi sonuçlarına ulasılmıstır.
Özet (Çeviri)
Modernization efforts in public administrations have been gained importancesince the new concept in the approach of new public management. This approachclaims that conventional public administration system does not accustom to changeand transformation process in the world and has added many new values to publicadministration.In the recent year in Turkey, Public Administration Basic Law, Law ofMunicipality No: 5393, Law of Metropolicy Municipality No: 5216, SpecialProvincial Administration Law No. 5302 are included in the reform and restructuringefforts in Turkish Public Administration System.In the results of this study, it has been well understood that many new valuesplaced by the new public management approach should be applied on the localadministrations, transfer of local services and responsibilities of the centralgovernment down to local administrations and thus centralized Turkish publicadministration system made small.