Türk mitolojisinde dört unsur ve simgeleri üzerine bir inceleme
A study on four factors and symbols in Turkish mythology
  1. Tez No: 229500
  2. Yazar: BİRSEL ÇAĞLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYNUR KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mitoloji, Simge- Sembol, Arkhe, Dört unsur, Toprak, Hava, Ateş, Mythology, symbols, (Arch), four factors, soil, water, air and fire
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Evrenin kökenine ilişkin fikirlerle mitolojik metinlerde; özellikle kozmogonik mitlerde karşılaşmaktayız. İlkçağ filozoflarının ilk ilke (arkhe) olarak kabul ettikleri su, ateş, hava, toprak; kâinatı, varlık türlerini ve insanın kökenini temsil eden temel ögelerdir.Felsefeden psikolojiye, tıptan tasavvufa, edebiyattan din bilimlerine pek çok alanda karşımıza çıkan bu unsurlar dört tanedir.Dünyanın ve insanın yaratılışı hakkında çok eski dönemlere ait düşünceleri, sembolik bir dille günümüze kadar ulaştıran mitolojik metinlerde de dört unsur ve simgelerine rastlamaktayız. Bu çalışmada Türk mitolojisinde dört unsur ve simgeleri üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
We come across the idea about the root off globe in the tetts of mythology, especially in the cosmogonic one. Water, fire, air and soil which are considered as the first(arch) by early philosophers are main factors that symbolize the world, living things and the root of humanbeing. The number of these factors, ranging from philosophy, and from medicine to mysticism, and from literature to religion is four. We also come across these four factors and symbols in mythological texts that make the old thougts about the creation of human being and earth axailable today in a metaphorical language. In this study, the four factors and symbols in Turkish mythology will be focused on.