Germ hücreli testis tümörlü hastalarda vasküler endotelyal büyüme faktörünün prognostik faktör olarak tanı ve klinik evre ile arasındaki ilişki
The relation between vascular endothelial growth factor and the diagnosis and clinical stage in patients with testicular germ cell tumors as a prognostic factor
  1. Tez No: 229539
  2. Yazar: HALİT TALAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASAR BEDÜK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: germ hücreli tümör, metastaz, testis, VEGF, germ cell tumor, metastasis, testis, VEGF
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Amaç: Tümör ve metastaz gelisiminde anjiogenezin önemli rolü vardır. Vasküler EndotelyalBüyüme Faktörü (VEGF) solid tümörlerdeki anjiogenezde ve hastalık progresyonunda rolalan bir faktördür. Daha önce yapılan çalısmalarda testis tümörlerinde VEGF ekspresyonununklinik evre ve sag kalıma etkisi konusunda çeliskili sonuçlar bildirilmistir. Bu çalısmadatestisin germ hücreli tümörlerinde VEGF'nin klinikopatolojik bulgularla iliskisi arastırılmıstır.Hastalar ve yöntem: Testis tümörü nedeniyle 2002 ve 2004 yılları arasında klinigimizdeorkiektomisi yapılan ardısık 26 hastada, orkiektomi öncesi serum VEGF düzeyleri ölçülmüsve orkiektomi spesmenlerinden immünhistokimyasal olarak VEGF ekspresyonu çalısılmıstır.Tüm immünhistokimyasal sonuçlar pozitif hücre yüzdesi ve immün boyanma siddetine göreskorlanmıs ve skorlar 0 ile 12 arasında degismistir.Bulgular: Hastalardan 9'u seminom, 17'si nonseminomatoz testis tümörü (NSGHTT) idi.Klinik evrelere göre hastaların dagılımı ise; evre I, IIa, IIb, IIc ve III için sırasıyla 17, 1, 3, 2ve 3 idi. Serum VEGF düzeyleri ve doku VEGF skorları ile klinik evreler arasında anlamlıiliski bulunmadı (p=0.811, p=0.559). Hastalar klinik evre I ve evre I'den büyük olarakayrıldıgında da serum ve doku VEGF düzeyleri ile evreler korele degildi (p=0.525, p=0.751).Yalnızca saf embriyonel karsinom (EC) yada EC komponenti olan NSGHTT'lü 10 hastadaklinik evre ile doku VEGF skorları arasında anlamlı iliski bulundu (p=0.009).Sonuçlar: Serum VEGF düzeyleri ve doku VEGF skorları klinik evreler ile korelebulunmamıstır. Özellikle EC'u olan NSGHTT'lü hastalarda doku VEGF skoru yüksekliginindaha ileri klinik evreyi yansıttıgı görülmüstür. Doku VEGF skor yüksekligi evre INSGHTT'de EC hakimiyeti gibi bir risk faktörü olarak rol alabilir.
Özet (Çeviri)
Goals: Angiogenesis is essential for tumor growth and metastasis. Vascular endothelialgrowth factor (VEGF) is involved in increased angiogenic activity and disease progression insolid tumors. The effect of VEGF expression with testis tumors on the clinical stage andsurvival is contradictory in recent studies. We evaluated the relationship between VEGF andthe clinicopathologic findings of the testicular germ cell tumors in this study.Patients and Methods: In this study, 26 patients between 2002 and 2004 who treated byradical orchiectomy due to testis tumor were included. Serum VEGF levels before theprocedure and the VEGF expression on the orchiectomy specimens were recordedimmunhistochemically. All immunhistochemical results were scored due to positive cellpercentage and the severity of immun stainig. These scores are ranged from 0 to 12.Results: nine of the patients were seminomas while 17 were non-seminomatous germ celltesticular tumors (NSGCT). Seventeen patients were clinically stage I, 1 was stage IIa, 3 weresatge IIb, 2 were stage IIc and 3 were stage III. No statistically difference was found betweenthe serum and the tissue VEGF expression with clinical stages (p=0.811, p=0.559). when thepatients were diveded into two groups as clinical stage I and higher satges, no corelation wasfound between these two parameters (p=0.525, p=0.751). only in patients with pureEmbryonal carcinoma (EC) or mix tumors including EC, statistical difference was foundbetween tissue VEGF scores (p=0.009).Conclusion: No correlation was found between serum VEGF levels and the tissue VEGFscores with the clinical stages. The higher tissue VEGF scores in the NSGCT patients withEC component reflects the high clinical stages. Tissue VEGF score levels can be used as aprognostic risk factor as EC in the patients with clinical stage I NSGCT tumors.