Hastanemizin ikinci trimester genetik amniyosentez sonuçları
Evaluation of indications and results of amniocentesis for chromosomal analysis in prenatal diagnosis
- Tez No: 229589
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET GÜLKILIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genetik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Genetics, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Amniyosentez, endikasyon, komplikasyon, prenatal tanı, Amniocentesis, indication, complication, prenatal diagnosis
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Kromozom anomalileri, fetal morbidite ve mortalite açısından oldukça önemlidir. İnvazivgirişimlerle elde edilen dokularda yapılan kromozom analizleri, kromozom anomalilerininerken tanısına olanak sağlamakla birlikte bu yöntemler; fetal kayıp olasılığı nedeniyle ancakrisk taşıyan gebelere uygulanmaktadır.Çalışmamızda, Ocak 2006- Mart 2007 tarihleri arasında hastanemizde yapılan 790amniyosentez olgusunun amniyosentez endikasyonları, kültür başarıları, karyotip sonuçları ilegebelik komplikasyonları prospektif olarak değerlendirildi. Sonuçlar 305 olguluk kontrolgrubu verileri ile karşılaştırıldı.Verilerin istatistiksel analizinde MedCalc version 9.3 for Windows programı kullanıldı. Pdeğerinin 0,05'ten küçük değerleri istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde, önemlilik düzeyiolarak kabul edildi.En sık endikasyon ileri anne yaşı olarak tespit edildi(37.4%). 790 olgudan ikisi dışındahücre kültürü başarılı oldu( 99.7%). Kromozom anomalisi oranı %2.6 olarak bulundu. Fetalkayıp oranı 6 olgu ile % 0.8 olarak saptandı.Amiyosentez grubu ile kontrol grubu verilerinde gebelik komplikasyonları açısındananlamlı fark bulunmadı.Amniyosentez 15. gebelik haftasından sonra en sık uygulanan invazif prenatal tanıyöntemidir. İleri anne yaşı ve üçlü testte artmış risk, en sık endikasyonlardır. Anne ve fetusaçısından amniyosentezin komplikasyon oranı düşüktür.
Özet (Çeviri)
Chromosomal abnormalities are important etiologycal factors in prenatal morbidity andmortality. Although chromosomal analysis of tissues obtained via invasive procedures allowsearly prenatal diagnosis of chromosomal abnormalities, it is yet restricted to the high riskpregnancies.790 cases that amniocentesis was performed in our clinic between January 2006 ? March2007 were evaluated from the aspect of indication of interventions, karyotype results, fetalloss after intervention, success of cell culture, time and method of delivery, neonatal findingsand neonatal outcomes. Results were compared with the findings of 305 control cases.The statistical analyses of the datas were done by using MedCalc version 9.3 for Windowsprogramme. P values smaller than 0.05 were accepted as importance levels, being statisticallysignificant.The most common indication was recognized as advanced maternal age (%37,4). In 790 ofour cases, except two, cells were able to grown in culture (99.7%). The rate of chromosomeabnormality according to cell cultures were 2.6%. 6 (0.8%) cases of fetal loss was observedafter amniocentesis.The difference between the datas of amniocentesis and control group were not statisticallysignificant.Amniocentesis is the most common invasive prenatal diagnostic method after 15 gestationalweek. Advanced maternal age and increased risk in triple test is the most common reason forapplication. The complication rate of amniocentesis for the mother and fetus is found low.