Total diz protezi çevresinde kemik mineral yoğunluğu azalmakta mıdır? Önlenebilir mi?
Does bone mineral density around total knee prostheses decreases? Is it preventable?
  1. Tez No: 229591
  2. Yazar: LEVENT İNANÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM BABACAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Periprostetik osteoliz, Kemik mineral yoğunlu, DXA, Risedronat, Periprosthetic osteolysis, Bone mineral density, DXA, Risedronate
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışma bifosfonat grubundan bir ilaç olan Risedronat'ın total diz artroplastisi yapılan hastalarda protez çevresindeki kemik mineral yoğunluğuna olan etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır.Gereç ve Yöntem: Prospektif, randomize kontrollü bir çalışma yürütülmüş ve DXA ile postoperatif 1. ve 12. aylarda hastaların dizlerinde protez çevresindeki değişik bölgelerinin KMY'na bakılarak risedronat'ın etkiniği araştırılmıştır.Toplam 28 hastanın 15'ine (20 diz) Risedronat sodyum (Actonel tb 35 mg) 1x1 hafta ve kalsiyum ve aktif vitamin D (Calcimax tb 1x1) verilmiştir, 13'üne (15 diz) ise Calcimax tb. 1x1 verilmiştir.Hastalarda operasyondan sonraki 1. ve 12. aylarda DXA ile diz protezi çevresindeki kemik yoğunluğu ölçümü yapılmıştır. Risedronat kullanan hastalar ile kullanmayanların arasında periprostetik kemik yoğunluğunda farklılık olup olmadığı araştırılmıştır. Hastaların 12 ay sonraki verilerine bakıldığında, yalnızca kalsiyum ve D vitamini verilen hastaların 15 dizinde distal femurda kemik yoğunluğunda %14 -%18,5 azalma, kalsiyum, D vitamini ve risedronat alanların 20 dizinde aynı bölgesinde kemik yoğunluğunda ortalama %3-10 artma olduğu görülmüştür. Bu hastların proksimal tibialarında, risedronat alan grupta %7-9 artış, almayan grupta ise %11-15 oranında bir düşüş görülmüştür. Bu veriler risedronat'ın protez çevresindeki mineral yoğuluğunun korunmasında ilk 12 ayda etkili olabileceğini düşündürmektedir.Sonuç: Elde ettiğimiz sonuçlar total diz artroplastisi yapılan hastalarda ilk 1 yıl içinde protez çevresindeki KMY'da belirgin bir azalma olduğunu göstermektedir. Bifosfonatlardan risedronat'ın bu KMY kaybını durdurabildiği, hatta bir miktar yükseltebildiği görülmektedir. Bunun protez fiksasyonunu iyileştirip iyileştiremeyeceği ve periprostetik osteoliz gelişimini yavaşlatıp yavaşlatamayacağı ancak uzun dönem takiplerde, daha büyük hasta popülasyonlarının araştırılması ile ortaya konabilecektir.
Özet (Çeviri)
Introduction: The aim of this study was to evaluate the effect of Risedronate, a bisphosphonate drug to the bone mineral density around the implant after total knee arthroplasy.Materials and methods: In this randomized prospective study BMD was measured in various places around TKA at 1st and the 12th months postoperatively and the effect of risedronate was evaluated.15 (with 20 knees) of 28 patients received Risedronate-sodium (Actonel) 35 mg/weekly with calcium and active vitamin D on daily basis, 13 (15 knees) patients received calcium and vitamin D only. BMD around the implant was measured with DXA at 1st and 12th months postoperatively. The difference between the study group and the control group was evaluated.We found that there is significant BMD loss around the knees of patients in control group at the 12th month postoperatively ranging from 14-18,5 % around the femoral side and 11-15 % around the tibial component. Meanwhile BMD around the implants in the study group increased between 3-10 % and 7-9 % respectively. We suggest that risedronate is effective in preserving the BMD in the first year after TKA.Conclusion: Our study shows that BMD around TKA steadily decreases during the first year postoperatively. Risedronate appears to stop this trend and preserve higher BMD around the TKA. Finally we need larger series with longer follow-up to see whether bisphosphonates will be able to slow the periprosthetic osteolysis and to contribute to longevity of prosthetic implants.