Distal femur ve proksimal tibia tümör rezeksiyon protezi uygulanan hastalarda fonksiyonel sonuçların değerlendirilmesi
Evaluation of the functional results of reconstruction with endoprosthesis for distal femur and proximal tibia primary musculoskeletal tumors
- Tez No: 769353
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YUSUF YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: yürüme analizi, denge testi, izometrik test, tümör rezeksiyon protezi, gait analysis, balance testing, isometric test, tumor endoprosthesis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Giriş: Modüler endoprotezler, diz çevresinde kemik tümörleri olan hastalarda kemik tümörü rezeksiyonundan kaynaklanan ve defektleri yeniden yapılandırmak ve eklem fonksiyonunu korumak için sıklıkla kullanılır. Tümörün lokalizasyonuna ve kapsamına bağlı olarak fonksiyon farklı seviyelerde etkilenebilir. Günümüzde kas iskelet sistemi fonksiyonunu değerlendirmede yürüme analizi, kuvvet testleri ve denge testleri kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı ise diz çevresi tümör rezeksiyonu sonrası endoprotez ile rekonstrüksiyon yapılan hastalarda fonksiyonel sonuçları yürüme analizi, izometrik kuvvet ve denge testi ile değerlendirmektir. Yöntem: Çalışmaya kliniğimizde diz tümör rezeksiyon protezi cerrahisi uygulanmış, postoperatif 2 yıl takibi olan, primer kemik tümörü olan hastalardan desteksiz mobilize hastalar çalışmaya dahil edildi. Nüks, metastatik veya enfekte protezler dışlandı. Hastaların fonksiyonel durumları değerlendirilirken MSTS (musculoskeletal tumor society), VAS (visual analog scale), TESS (Toronto Extremity Salvage Score), LEFS (lower extremity functional score) ve WOMAC (Western Ontario and McMaster Universities Arthritis Index) kullanıldı. Yürüme analizi infrared problar ile 3 boyutlu gerçekleştirildi. Kalça, diz ve ayak bilek açılarına ek olarak yürüme fazları değerlendirildi. İzometrik denge testinde ise kalça, diz ve ayak bilek kuvvetleri değerlendirildi. Denge için merkezde sapma süre, doğrultu ve alan kaydedildi. İzometrik test ve dengede ameliyat olmamış taraf kontrol grubu olarak değerlendirildi. Veriler: Çalışmaya 28 distal femur, 10 proksimal tibia tümör rezeksiyon protezi olmak üzere toplam 38 hasta dahil edildi. Hastaların ortalama yaşı 27.0313.42 ve ortalama takip süresi 5.103.43 yıldır. Ortalama MSTS skoru 28.11, VAS 3.36, LEFS 66,108 TESS 140.68 ve WOMAC 9.51'dir. Ortalama tümör çapı 10.264.61cm, ortama kemik rezeksiyonu tibiadan 4.257.16cm, femurdan 11.267.79cm'dir. Kuvvet testlerinde kalça fleksiyon ve ayak bilek dorsifleksiyon hariç proksimal tibia grubu daha zayıf görülmüştür. Denge testinde proksimal tibia grubunun merkezden sapması distal femura göre daha fazladır. Yürüme analizinde sagital planda normal dışında veri saptanmamışken hem statik hem dinamik analizde, proksimal tibia grubunda ayak dış rotasyonu anlamlı artmıştır ve tibia kemik rezeksiyon miktarı ile ilişkilidir. Fonksiyonel testlerde kontrol gruba göre cerrahi taraf anlamlı zayıf olmakla birlikte hasta bazlı sonuçlara bir yansıması olmamıştır. Sonuç: Endoprotez ile rekonstrüksiyon sonrası opere tarafın fonksiyonu sağlam tarafı yakalayamamakla birlikte hasta bazlı değerlendirmelerde alınan skorlar kabul edilebilir değerlerdedir. Proksimal tibia rezeksiyonlarında fonksiyonel sonuçlar daha kötü olup, cerrahide hem kemik hem yumuşak doku rezeksiyonu mutlaka planlanmalı ve implant yerleşimi sırasında yürüyüş ve duruş mekaniği akılda bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Modular endoprostheses are frequently used in patients with bone tumors around the knee to reconstruct defects resulting from bone tumor resection and preserve joint function. Depending on the location and extent, the function could be affected at different levels. Today, gait analysis, strength tests and balance tests are used to evaluate skeletal muscle system function. The aim of this study is to evaluate the functional results of patients who underwent reconstruction with endoprosthesis after tumor resection around the knee joint by gait analysis, isometric strength and balance test. Methods: Patients with primary bone tumor and underwent knee tumor resection prosthesis surgery in our clinic, who can walk unsupported, followed up for 2 years postoperatively, were included in the study. Recurrence, metastatic, or infected prostheses were excluded. MSTS (musculoskeletal tumor society), VAS (visual analog scale), TESS (Toronto Extremity Salvage Score), LEFS (lower extremity functional score) and WOMAC (Western Ontario and McMaster Universities Arthritis Index) were used to evaluate the functional status of patients. 3D gait analysis was performed with infrared probes. In addition to hip, knee and ankle angles, gait phases were evaluated. In the isometric balance test, hip, knee and ankle strengths were evaluated. Deviation time, direction and area at the center were recorded for balance. For isometric and balance tests the unoperated side was considered as the control group. Results: A total of 39 patients, 28 of which were distal femur and 10 proximal tibia tumor resection prostheses, were included in the study. The mean age of the patients was 27.0313.42 years and the mean follow-up period was 5.103.43 years. The mean MSTS score was 28.11, VAS 3.36, LEFS 66.108, TESS 140.68, and WOMAC 9.51. The mean tumor diameter is 10.264.61cm, median bone resection is 4.257.16 cm for the tibia and 11,267.79 cm for the femur. In strength tests, the proximal tibia group was weaker except for hip flexion and ankle dorsiflexion. In the balance test, the proximal tibia group deviates from the center more than the distal femur group. While there was no data other than normal in the sagittal plane in the gait analysis, in both static and dynamic analysis, foot external rotation increased significantly in the proximal tibia group and was associated with the extent of the tibia bone resection. Although the surgical side was significantly weaker than the control group in functional tests, it did not reflect on patient-based results. Conclusion: Although the function of the operated side cannot catch up with the healthy side after reconstruction with endoprosthesis, the scores obtained in patient-based evaluations are acceptable. Functional results are worse in proximal tibia resections, and both bone and soft tissue resection should be planned in surgery and gait and posture mechanics should be kept in mind during implant placement.