Nd:YAG lazerin kök kanalındaki çeşitli mikroorganizmalar üzerine etkisinin in vitro olarak incelenmesi.
In vitro evaluation of the effects of Nd:YAG laser on some microorganisms in root canal.
  1. Tez No: 229610
  2. Yazar: MÜZEYYEN GEREK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELMİN AŞÇI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: NaOCl, EDTA, Nd:YAG laser, Diode laser, disinfection
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Kök kanallarının içerisinde kalan nekrotik dokular ve mikroorganizmalar enfeksiyonun devam etmesine yol açar. Kök kanal tedavisinde kullanılan geleneksel yöntemlerin çoğu yumuşak doku artıklarının ve debrisin uzaklaştırılmasında çoğunlukla yetersiz kalmaktadır. Bu durumda kök kanallarındaki patojen mikroorganizmaları ortadan kaldırabilmek için dezenfektan özellikleri olan irrigasyon solüsyonlarının kullanılması gereklidir. Bu çalışmanın amacı NaOCl ve EDTA ile yapılan standart kök kanalı dezenfeksiyon yöntemleri ile ND:YAG lazer ve Diod lazer ile yapılan kök kanalı dezenfeksiyonunun Enterococcus faecalis ve Candida albicans üzerindeki etkinliğini araştırmaktırÇalışmada 176 adet çekilmiş insan dişi kullanılmıştır. Dişlerin kuronları kalan kök boyları 12 mm olacak şekilde kesilmiş ve kök kanalları Protaper döner alet sistemi ile şekillendirilmiştir. Dişlerin apikal foramenleri cam iyonomer siman ile kapatılmış ve otoklavda 121 derecede 15 dakika süre ile sterilize edilmiştir. Çalışmada Enterococcus faecalis ve Candida albicans suşları kullanılmıştır. Örnekler 37 derecede 48 saat süre ile inkübe edilmiş ve deney materyalleri olan NaOCl, EDTA, Nd:YAG lazer, Diod lazer kök kanallarına uygulanmıştır. Daha sonra kök kanallarından alınan örnekler cfu/ml olarak hesaplanmış ve istatistiksel olarak değerlendirilmiştirÇalışmadan elde edilen bulguların istatistiksel analiz sonuçlarına göre hem E.faecalis hem de C.albicans gruplarında NaOCl en etkili ajan olarak bulunmuştur. E.faecalis grubunda Nd:YAG ve Diod lazerin mikroorganizmalar üzerine etkinliği arasında istatistiksel yönden bir fark bulunmazken, EDTA en az etkiyi göstermiştir. C.albicans grubunda ise Nd:YAG lazer, Diod lazer ve EDTA'in etkinliği arasında istatistiksel yönden anlamlı bir fark gözlenmemiştir.Anahtar Kelimeler : NaOCl, EDTA, Nd:YAG lazer, Diod lazer, dezenfeksiyonBu çalışma, İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenmiştir. Proje No: T-944/06102006
Özet (Çeviri)
The presence of necrotic tissue and bacteria may cause the persistence of infection in the root canal. Most conventional endodontic treatment methods are often not sufficient to remove soft tissues and inorganic debris. The reduction of pathogenic bacteria by irrigating the root canal with disinfecting chemical solutions is necessary. The aim of this study was to compare the efficacy of standart irrigating procedures performed by NaOCl and EDTA with laser tecniques performed by Nd:YAG laser and diode laser176 extracted single rooted teeth were used. The crowns were removed and the roots were intsrumented with Protaper rotary system. The apical foramina were sealed with glass ionomer cement. The samples were sterilized in an autoclave at a temperature of 121 0C for 15 min. Enterococcus faecalis and Candida albicans were investigated. The strains were incubated for 48 hours and 370C. After the test materials EDTA, NaOCl, Nd:YAG laser and Diode laser were performed, the number of cfu/ml was counted and the result were statistically analyzedAccording to the statistically evaluated data, both for Enterococcus faecalis and Candida albicans groups, treatment with sodium hypochlorite significantly reduced the amount of bacteria when compared to the Nd:YAG laser and Diode laser and EDTA groups. Data obtained from E.faecalis group showed that Nd:YAG laser and Diod lazer showed more antimicrobial action than EDTA. For C.albicans group Nd:YAG lazer, Diod laser and EDTA showed antimicrobial action at the same level