Maksiller sinüs ogmentasyonunda kemik gelişiminin radyolojik olarak değerlenddirilmesi
Radyological evaluation of bone formation in maxillary sinus augmentation
- Tez No: 225449
- Danışmanlar: PROF. DR. ONUR İÇTEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Maksiller sinüs, sinüs ogmentasyonu, demineralize kemik matriksi, dijital dansitometre, alüminyum step-wedge, Maxillary sinus, sinus augmentation, demineralized bone matrix, digital densitometer, aluminium step-wedge
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Çalışmanın amacı; bilateral sinüs ogmentasyonunda demineralize kemik matriksinin iki formu olan toz ve puttynin aynı seansta hastaya uygulanması ve bu iki greft materyalinin birbirlerine göre ossifikasyonunun dansitometrik olarak değerlendirilmesidirProtetik rehabilitasyonu için implant yaptırmak isteyen, posterior maksillada bilateral tek diş eksikliği veya parsiyel dişsizliği bulunan ve bilateral sinüs ogmentasyonu gereken hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalarda bilateral sinüs ogmentasyonu aynı seansta yapılmış olup, bir tarafta DKM toz diğer tarafta putty allogrefti kulanılmıştır. Hastalardan operasyon öncesi ve operasyondan sonraki 1., 3. ve 6. aylarda alüminyum step-wedge kullanılarak panoramik filmler alınmıştır. Bu filmler üzerinde optik dansite ölçümleri 1mm çaplı Cardinal Health Dijital Dansitometer (Fluke Biomedical 07-443 ) ile yapılmıştır. Dijital dansitometreden okunan değerler her bir film için alüminyum eşdeğer kalınlığı belirlenerek kaydedilmiştir. Bu elde edilen veriler her hasta için değerlendirildiğinde zaman içinde kullanılan greftlerin optik yoğunluklarındaki değişim saptanmıştırSonuç olarak; elde edilen veriler ışığında kullanılan DKM allogreftin her iki formununda takip süresi sonunda yoğunluklarında artış saptanmıştır. Eldeki veriler iki farklı form arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to be practiced powder and putty, two forms of demineralized bone matrixes, in bilateral sinus augmentation of a patient in same treatment and to be densitometrically evaluation of the mutual ossification of these graft materialsPatients wish to be done implant for the prosthetic rehabilitation, with having a bilateral absence of teeth or having a partial edentulous in posterior maxilla and being needed for bilateral sinus augmentation have been included in this study. Bilateral sinus augmentation has been practiced in the same treatment and there has been used to DBM powder on the one side and putty allograft on the other side. Panoramic X-rays of the patients have been taken by using aluminium step-wedge in pre-operation and 1st, 3rd and 6th months of post-operation period. Optical densitometer measurements on these X-Rays have been make by using 1 mm. scale Cardinal Health Digital Dansitometer( Fluke Biomedical 07-443). The values taken by digital densitometer have been recorded by determining the equivalent thickness of each film. When the obtained data evaluate for each patient, in the length of time there has determined changes in optical density of using graft materialsIn a conclusion; in consideration of the data attained from this study, there has been determined increase in each DBM graft materials density. Attaining data has been demonstrated that there has not been a statistically significant difference between these two forms.