Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisine başvuran araç içi trafik kazalarının geriye dönük incelenmesi
Retroactive examination of applications about traffic accidents inside of a vehicle occurrences to the Süleyman Demirel University Medicine Faculty Emergency Service
  1. Tez No: 229686
  2. Yazar: HAMİT HAKAN ARMAĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖNDER TOMRUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: AİTK, Acil Servis, Yaralanma, Traffic Accident Inside of a Vehicle, Emergency Service, Injury
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Türkiye'deki trafik kazaları ve bunların beraberinde getirdiği maddi ve manevi zararlar ülke sorunlarının başında gelmektedir. Çok önemli bir sağlık problemi olan bu tür yaralanmalarda gerek hastaların özellikleri gerekse yaralanma özellikleri bilinmesi alınacak önlemleri belirlemek açısından çok önemlidir.Bu çalışmada, 1 Ocak 2003? 31 Aralık 2006 tarihleri arasındaki dört yıllık sürede Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisine başvuran AİTK vakaları retrospektif olarak protokol defteri ve hasta dosyalarından incelendi. Toplamda çalışmaya alınma kriterlerine uygun 994 vaka kaydına ulaşıldı. Çalışmaya alınan vakaların yaş, cinsiyet, yaralanma bölgeleri, yatış, taburculuk, mortalite, morbidite oranları, mevsimlere, aylara ve yıllara göre dağılımı göz önüne alındı.Hastalarda ortalama yaş 33.57+ 17.43`dü. Trafik kazasında yaralanan olguların 625'i erkek (%62.8), 355'i kadın (%35.7) ve 14'ü cinsiyeti belirlenemeyen (%1.4) idi. En sık rastlanan yaş grubu 21-30 yaştır. Kazalar %12.6 ile Ekim'de en fazla, %4.2 ile Nisan'da en az olmuştur. %34 oranında saptanan baş boyun yaralanmaları, en sık travmaya maruz kalan vücut bölgesi olarak tespit edilmiştir. Çalışmamızda hastalarının %1.9'u ölmüş, %42.2'si acil serviste tedavi görerek taburcu edilmiştir. En fazla yatış ortopedi servisine (%13) olmuştur.Trafik kazası sonucu oluşan yaralanmalar halk sağlığı açısından çok önemli bir problem oluşturmaktadır. Giderek artan bir neden olarak yaralanan olguların tedavileri için harcanan tedavi giderlerinin fazlalığı ve işgücünde meydana gelen kayıplar açısından ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkelerin sağlık harcamaları arasında küçümsenmeyecek bir yere de sahiptir. Çalışmamızda da trafik kazası sonucu oluşan yaralanmaların acil olgu grubu içinde küçümsenmeyecek bir yer tuttuğu dikkat çekmektedir.Trafik kazalarında oluşan yaralanmalara yönelik araştırmalar sonucu elde edilen veriler, sağlık hizmetlerinin planlanmasında, yaralanma nedenlerinin ve türlerinin incelenerek alınacak önlemlerin yönlendirilmesinde çok önemli bir rol oynayacaktır.Sonuç olarak trafik kazaları tamamen ortadan kaldırılamaz ancak minimum seviyeye indirmek adına çaba gösterebilir.
Özet (Çeviri)
Traffic accidents in Turkey and their physical and spiritual losts are the main problems of the country. It is critical to know both sick people?s characteristics and their special feature of injury in these injuries which are very important health problems for determining measures.In this work, Traffic Accident Inside of a Vehicle occurrences which are applied to Süleyman Demirel University Medicine Faculty Emergency Service between the dates 1 January 2003- 31 December 2006 for 4 year are examined from protocol notebooks and patient files by retrospective. In total 994 occurrence registrations are reached which are appropriate for criterions of work. The occurrences at work are examined for the criterions sex, injury spot, entering hospital, discharging from hospital, the percentage of mortility and morbidity and dispersion in respect of season, month and year.The average age of patients is 33.57+ 17.43. In traffic accidents 625 men(62.8%), 355 women (35.7%) and 14 people whose sex can?t be determined(1.4%) are injured. Most popular age group is 21-30. Most accidents are occured in October by the percentage of %12.6 and the least in April by the percentage of %4.2. Head and neck injuries are the parts of the body which are mostly exposed to trauma by the percentage of % 34. According to our work 1.9 % of patients are died 42.2% of them are discharged from hospital after the treatment. The most entering rate to the hospital is to the service of orthopedics by the percentage of % 13.The injuries of traffic accidents are important problems for public health. A large number of treatment expenses and loses of productive power are critical for countries like ours which try to develop. In our work, it takes attention that injuries of traffic accidents have an important rate at the accidents of emergency service.The datums of Works which are gained by the Works about traffic accident injuries have an important role to plan health service, examine the reasons and kind of injury and direct the measurement for injuries.In conclusion, traffic accidents can not be removed but we can try to reduce its rate to minimum.