İzole koroner arter ektazisi olan hastalarda plazma asimetrik dimetil arginin düzeyleri
Asymmetric dimethylarginine levels in patients with isolated coronary ectasia
- Tez No: 229687
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖZAYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Koroner arter ektazisi, asimetrik dimetil arginin, nitrik oksit, Coronary ectasia, asymmetric dimethylarginine, nitric oxide
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Koroner arter ektazi (KAE) ve anevrizmaları koroner anomalilerin nadir formlarıdır, konjenital veya kazanılmış orijinli olabilirler. Anjiyografik olarak, epikardiyal koroner arterlerde tıkayıcı lezyon olmaksızın normal koroner arter çapına oranla 1.5-2 kat arasındaki genişleme KAE, 2 kattan daha fazla genişleme ise koroner arter anevrizması olarak tanımlanmaktadır. KAE ve koroner anevrizma gelişmesinden %50 ateroskleroz, %20-30 konjenital koroner anomaliler ve %10-20 inflamatuvar ve konnektif doku hastalıkları sorumludur.Asimetrik dimetil arginin endojen bir nitrik oksit sentetaz inhibitörüdür. Yüksek asimetrik dimetil arginin düzeyleri başta ateroskleroz olmak üzere diabetes mellitus, böbrek yetersizliği, hiperkolesterolemi ve hipertansiyon gibi hastalıklar ile ilişkili bulunmuştur. Asimetrik dimetil arginin endotel disfonksiyonuna yol açarak vasküler hasara ve ateroskleroza yol açmaktadır.Çalışmamızda izole KAE saptanan olgulardaki asimetrik dimetil arginin düzeylerini koroner arterleri normal olan ve koroner arter hastalığı (>%50 koroner arter darlığı) olan olgular ile karşılaştırmayı amaçladık.Çalışmaya Ağustos 2007-Şubat 2008 tarihleri arasında kararlı angina pektoris ve atipik göğüs ağrısı ile başvuran ve efor testi pozitif çıkması nedeniyle veya akut koroner sendrom tanısı konulması nedeniyle koroner anjiyografisi yapılan; koronerlerinde de bir veya daha fazla damarında komşu damar segmentine göre 1.5 kat ve daha fazla genişleme tespit edilen 31 hasta, koroner arterleri normal olarak değerlendirilen 27 hasta ve %50 ve üzerinde darlık saptanan 30 hasta alındı. Hastalardan alınan kan örneklerinden ELISA yöntemiyle asimetrik dimetilarginin ve nitrik oksid düzeyleri çalışıldı.KAE grubunda ADMA düzeyleri koroner arter hastalığı (0.54±0.11 µmol/l'ye 0.63±0.18 µmol/l, p1=0.058) ve normal koroner arter gruplarına göre (0.54±0.11 µmol/l'ye 0.63±0.14 µmol/l, p2=0.08) daha düşük olma eğilimindeydi. Ortalama NO düzeyleri açısından KAE ile koroner arter hastalığı arasında (13.51±5.25 µM'ye 11.52±4.75 µM, p=0.39) ve KAE ile normal koronerler arasında (13.51±5.25 µM'ye 17.15±7 µM, p=0.59) anlamlı fark yoktu. Ama koroner arter hastalığı grubunda normal koroner arter grubuna göre anlamlı olarak daha düşük idi (11.52±4.75 µM'ye 17.15±7 µM p=0.002).KAE olan hastalarda istatistiksel olarak anlamlı olmamakla birlikte asimetrik dimetil arginin düzeyleri koroner arter hastalığı grubuna ve normal koroner arter grubuna göre daha düşük bulundu. Ortalama nitrik oksit düzeyleri açısından KAE ile koroner arter hastalığı tanısı konan gruplar arasında ve KAE ile normal koroner arter grupları arasında anlamlı olarak fark tespit edilmedi.Sonuç olarak KAE, koroner arter hastalığı ve normal koroner arterleri bulunan hastalar arasında asimetrik dimetil arginin düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmedi ancak KAE grubunda koroner arter hastalığı ve normal koroner arter gruplarına göre daha düşük olma eğiliminde idi.
Özet (Çeviri)
Coronary artery ectasias (CAE) and aneurysms are rare findings among coronary artery anomalies and are considered to be of congenital or acquired in origin. They are defined as nonobstructive lesions of the epicardial coronary arteries with a luminal dilatation exceeding the 1.5-2 fold and 2 fold of normal diameters, respectively. The most common causes of CAE are atherosclerosis (50 %), congenital origin (20-30 %) or inflammatory or connective tissue disorders (10-20 %).Asymmetric dimethylarginine is an endogenous nitric oxide syntetase inhibitor. Epidemiologic evidence indicates that elevation of the plasma asymmetric dimethylarginine level is associated with an increased risk of atherosclerosis, diabetes mellitus, renal failure, hypercholesterolemia or hypertension. The promotion of endothelial dysfunction through oxidative stress is of the potential physiopathologic mechanisms atherosclerotic cardiovascular damage.The aim of the present study was to evaluate the plasma asymmetric dimethylarginine levels in patients with isolated coronary ectasia.The patients were selected from those who underwent coronary angiography between august 2007 ? february 2008 in our clinics with the diagnosis of stable angina pectoris or atypical chest pain with positive exercise test or unstable angina pectoris. Thirty-one patients with CAE, 27 patients with completely normal coronary arteries constituted study population and 30 patients with obstructive coronary artery disease. Serum levels of asymmetric dimethylarginine and nitric oxide were measured by using ELISA method.Although statistically insignificant, plasma asymmetric dimethylarginine levels was lower in CAE group compared to coronary artery disease group (0.54±0.11 µmol/l v.s. 0.63±0.18 µmol/l, p1=0.058) and normal coronary arteries group (0.54±0.11 µmol/l v.s. 0.63±0.14 µmol/l, p2=0.08). There was no statistically significant difference with respect to nitric oxide levels in patients with CAE and coronary artery disease or CAE and normal coronary arteries (13.51±5.25 µM v.s. 11.52±4.75 µM, p=0.39; 13.51±5.25 µM v.s. 17.15±7 µM, p=0.59, respectively). Hovewer, NO levels was significantly lower in patients with coronary artery disease compared to normal coronary arteries (11.52±4.75 µM v.s. 17.15±7 µM, p=0.002).Although statistically insignificant, plasma asymmetric dimethylarginine levels was lower in patients with coronary ectasia than normal coronary arteries or coronary artery disease. There was no statistically significant difference between CAE, normal coronary arteries or coronary artery disease with regard to plasma nitric oxide levels.In conclusion, although there was no statistically significant difference between coronary ectasia, normal coronary arteries and coronary artery disease with regard to plasma asymmetric dimethylarginine levels but there was a trend of lower plasma asymmetric dimethylarginine levels in patients with coronary ectasia compared to normal coronary arteries or coronary artery disease.