Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi acil servisine başvuran vital anormalliği olan hastaların değerlendirilmesi
Evaluation of patients with vital anormality admitted to the emergency department of the Süleyman Demirel University Faculty of Medicine
- Tez No: 565665
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER TOMRUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Emergency department, abnormal vital signs, hospitalization, mortality, non-trauma
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Çalışmamızda travma dışı şikayetlerle acil servise başvuran ve acil serviste ölçülen vital bulgularda anormallik olan hastaların; demografik özelliklerini, hastaneye yatış ve taburculuk oranlarını, yoğun bakım ünitesine yatış oranlarını ve yatan hastalarda o başvurusuna ait mortalite oranlarının belirlenmesi amaçlandı. Çalışmaya 01.01.2018 – 31.03.2018 tarihleri arasında travma dışı nedenlerle hastanemiz acil servisine başvuran, vital anormalliği olan, 18 yaş ve üzeri 2800 hasta dahil edildi. Verilere acil poliklinik defteri ve Hastane Yönetim Bilgi Sistemi (Enlil) kullanılarak geriye dönük incelenmesiyle ulaşıldı. Çalışmaya alınan hastaların yaş ortalaması 49,68±20,74 idi. Hastaların %51'i kadın olarak bulundu. Çalışmaya hastaların %81,2'si taburcu, %17,5'i hastaneye yatış, %0,9'u tedavi reddi, %0,4'ü sevk, %0,01'i acil serviste eksitus ile sonuçlanmıştır. Yatışı yapılan hastaların %41,9'u yoğun bakımlara, %58,1'i servislere olmuştur. Yatış yapılan hastaların %12,3'ü eksitus ile sonuçlanmıştır. Hastaneye yatış kararında sistolik kan basıncı kendi içinde değerlendirildiğinde sistolik kan basıncı düşük olan hastaların, normal ve yüksek sistolik kan basınçlarına kıyasla daha fazla yatış oranına sahiptir. Hastaneye yatış kararında diyastolik kan basıncı kendi içinde değerlendirildiğinde diyastolik kan basıncı düşük ve yüksek olan hastaların, normal diyastolik kan basıncına kıyasla daha fazla yatış oranına sahiptir. Hastaneye yatış kararında nabız sayısı kendi içinde değerlendirildiğinde nabız sayısı düşük olan hastaların, normal ve yüksek nabız sayısına kıyasla daha fazla yatış oranına sahiptir. Hastaneye yatış kararında vücut sıcaklığı kendi içinde değerlendirildiğinde vücut sıcaklığı normal olan hastalar, vücut sıcaklığı yüksek olanlara kıyasla daha fazla yatış oranına sahiptir. Hastaneye yatış kararında solunum sayısı kendi içinde değerlendirildiğinde solunum sayısı yüksek olan hastalar, solunum sayısı normal olan hastalara kıyasla daha fazla yatış oranına sahiptir. Hastaneye yatış kararında oksijen saturasyonu kendi içinde değerlendirildiğinde oksijen saturasyonu düşük olan hastalar, oksijen saturasyonu normal olan hastalara kıyasla daha fazla yatış oranına sahiptir. Hastaneye yatış ile“solunum sayısı”(p=0,006) ve“oksijen saturasyonu”(p=0,000) arasındaki ilişki anlamlı bulunmuştur. Yatışı yapılan hastaların solunum sayısı kendi içinde değerlendirildiğinde solunum sayısı yüksek hastalar, solunum sayısı normal olan hastalara kıyasla daha fazla mortalite oranına sahiptir. Yatışı yapılan hastaların oksijen saturasyonu kendi içinde değerlendirildiğinde oksijen saturasyonu düşük olan hastalar, oksijen saturasyonu normal olan hastalara kıyasla daha fazla mortalite oranına sahiptir. Yatışı yapılan hastalarda mortaliteyi öngörmede ise“oksijen saturasyonu”(p=0,000) arasında anlamlı fark saptanmıştır. Sonuç olarak anormal vital bulgulara sahip hastaların hem hastaneye yatış oranları hem de yoğun bakımlara yatış oranları daha yüksektir. Vital bulgular hem hastaneye yatışı öngörmede hem de hastaların sağ kalımlarını öngörmede bağımsız risk faktörleridir.
Özet (Çeviri)
In our study, patients who presented to the emergency department with non-traumatic complaints and who had abnormal vital signs measured in emergency room were; The aim of this study was to determine the demographic characteristics, hospitalization and discharge rates, the rate of admission to the intensive care unit, and the mortality rates for inpatient admission. A total of 2800 patients aged 18 years and older who were admitted to the emergency department of our hospital between 01.01.2018 and 31.03.2018 were included in the study. Data were obtained by retrospective review using the emergency polyclinic book and Hospital Management Information System (Enlil). The avarage age was 49.68 ± 20.74 years old. In our study female rate was 51.6. All of the patients, 81.2% were discharged, 17.5% were hospitalized, 0.9% were refused treatment, 0.4% were referred, and 0.01% had died in the emergency department. 41.9% of the hospitalized patients were in intensive care, and 58.1% were in the services. 12.3% of the hospitalized patients have died in hospital. When the systolic blood pressure groups are evaluated within the decision of hospitalization, patients with low systolic blood pressure have higher hospitalization rates compared to normal and high systolic blood pressures. When diastolic blood pressure groups are evaluated within the decision of hospitalization, diastolic blood pressure is higher and patients have higher hospitalization rate compared to normaldiastolic blood pressure. When pulse rate groups is considered in the decision of hospitalization patients with low heart rate had higher hospitalization rates compared to normal and high pulse rates. In the decision of hospitalization, when the body temperature is evaluated in itself, patients with normal body temperature have more hospitalization rate compared to those with high body temperature. In the decision of hospitalization, the number of patients with high respiration rate is higher than those with normal respiratory rate. When oxygen saturation is considered in the decision of hospitalization, patients with low oxygen saturation have more hospitalization rates compared to patients with normal oxygen saturation.“Respiratory rate”(p=0,006) and“oxygen saturation”(p=0,000) were significant in hospital admission. When respiratory rate groups is considered in the decision of hospitalization patients of the hospitalized patients is higher, patients with high respiratory rate have a higher mortality rate compared to patients with normal respiratory rate. When the oxygen saturation of the hospitalized patients is low, the patients with low oxygen saturation have a higher mortality rate han the patients with normal oxygen saturation.“Oxygen saturation”(p=0,000) had significant values in mortality rate than the patients with normal oxygen saturation.“Oxygen saturation”(p=0,000) had significant values in mortality rate. As a result, patients with abnormal vital signs have higher rates of hospitalization and admission to intensive care units. Vital signs are independent risk factors for both hospitalization prediction and for predicting mortality.