Çocukluk çağı obezitesinde plazma visfatin düzeyinin insülin direnci ile ilişkisi
The relation of plasma visfatin level with insulin resistance in pediatric obesity cases
- Tez No: 229706
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ATAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, obezite, adipokin, visfatin, insülin direnci, Child, obesity, adipokine, visfatin, insulin resistance
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Obezite, insülin direnci, hiperinsülinemi ve tip 2 diyabet gelişiminde önemli bir risk faktörüdür. Özellikle abdominal obezitenin insülin direnci ile ilişkili olduğu belirlenmiştir. İnsülin direnci gelişimine visseral adipoz dokuda üretilen ve adipokin olarak adlandırılan faktörlerin de rol oynadığı yakın geçmişteki birçok çalışmada vurgulanmıştır. Son dönemlerde keşfedilen ve visfatin olarak adlandırılan bir adipokinin visseral yağ dokusunda büyük miktarda üretildiği ve insüline benzer etkileri olduğu tespit edilmiştir. Bu özellikleri ile visfatinin insülin direnci patogenezinde bir rolü olabileceği belirtilmiştir. Bu nedenle bu çalışmamız çocukluk çağı obezitesinde insülin direncinin etyopatogenezinde visfatinin rolünü araştırmak amacıyla yapılmıştırYöntem: Çalışmamıza insülin direnci olan ve olmayan obez olgular ile obez olmayan sağlıklı toplam 90 olgu dâhil edildi. Bu olguların antropometrik, biyokimyasal ölçümleri yapıldı. Plazma visfatin düzeyleri ölçüldü. Elde edilen verilerin gruplar ile ilişkisi ve kendi aralarındaki korelasyonu değerlendirildiBulgular: İnsülin direnci olan ve olmayan obez gruplar arasında plazma visfatin düzeyi açısından anlamlı bir farklılık bulunmamasına rağmen her iki obez grubun ortalama plazma visfatin düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha yüksekti (p0.05). Visfatin düzeyleri cinsiyet açısından karşılaştırıldığında da anlamlı bir farklılık bulunmadı (p>0.05Sonuç: Çocukluk çağı obezitesinde visfatin düzeyinin yüksek bulunması, visfatin düzeyinin insülin düzeyi, vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi ve HOMA-IR ile korele bulunması nedeniyle gerek obezite gerekse insülin direncinin gelişiminde visfatinin rolü olabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: Obesity is an important risk factor in insulin resistance, hyperinsulinemia and type 2 diabetes mellitus. A notable relation between abdominal obesity and insulin resistance have been found. In many recent studies, it has been stressed that factors those called as adipokine which being produced in visceral adipose tissue, were also playing a role in insulin resistance development. Recently a new adipokine which called as visfatin has been identified. It has been determined that visfatin is abundantly produced by the visceral adipose tissue and has similar effect to insulin. It has been pointed out that with these features, visfatin could have a role in insulin resistance. For this reason, our study is made to investigate the role of visfatin in pediatric obesity casesMethod: A total of 90 healthy obese and non-obese children with and without insulin resistance were involved in our study. We performed anthropometric and biochemical measurements to these cases. Plasma visfatin levels were measured. The realtion of the data between groups and correlations have been assesedResults: Despite there was no significant difference between insulin resistant and non-insulin resistant obese groups in terms of visfatin levels, the average visfatin levels in both groups were higher compared to control group patients (p0.05). There was also no statistically significant difference in different sexes in terms of visfatin levels (p>0.05).Conclusion: Because of high visfatin levels in pediatric obesity cases and because of the correlation of visfatin levels with insulin levels, body weight, BMI and HOMA-IR, it has been concluded that visfatin can have a role both in obesity and insulin resistance development.