Total barsak temizliği yapılan sıçanlarda değişik pH'daki sıvıların bakteri translokasyonu üzerine etkileri
Aeffects of ringer lactate solutions with different pH levels on bacterial translocation in rat model of total intestinal clearence
- Tez No: 229707
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET EMİN BOLEKEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Total Barsak İrrigasyonu, Kolorektal Cerrahi, Ringer Laktat, Bakteriyel Translokasyon
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Çalışmamızda değişik pH aralıklarında ringer laktat (RL) sıvısı ile yapılan total barsak temizliği'nin (TBT) lokal ve sistemik etkileri ile bakteriyel translokasyona etkileri araştırıldı.Gereç ve Yöntem: Wistar-Albino cinsi, 20 adet sıçan kullanıldı. Sıçanlar 4 guruba ayrıldı. Grup 1: (Kontrol grubu) pH 6,80 olan RL sıvısı, Grup 2: pH=7,00 olan RL sıvısı, Grup 3 pH=7.40 olan RL sıvısı, Grup 4: pH=7.80 olan RL sıvısı TBT amacıyla kullanıldı. İşlemden 4 saat sonra sıçanlar sakrifiye edildi. Biyokimyasal inceleme için kan örneği, çekum ve mezenter lenf nodlarından mikrobiyolojik inceleme için doku örneği ve çekal duvardan histopatolojik değerlendirme için doku örneği alındı.Sonuçlar: Grup 1 ile Grup 2 karşılaştırıldığında biyokimyasal parametlerde değişiklik saptanmadı ancak bakteriyel kolonizasyonda artma (p0.05).Tartışma: TBT'nde kullanılan pH 6.8 olan RL sıvısı, daha az bakteriyel translokasyon oluşturan, daha düşük lokal doku yanıtı ve sistemik yanıt yapan, ucuz ve güvenilir bir temizlik çözeltisidir. RL sıvısının pH değerinin artırılması ile lokal ve sistemik etkiler ile birlikte, bakteriyel kolonizasyon da artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: We investigated the effects of usage of ringer lactate (RL) solutions with different pH levels in total intestinal clearance, as local and systemic effects and the effects of it on bacterial translocation.Material and Method: Twenty Wistar-Albino type rats were used in the study. Rats were put in to four different groups. For total intestinal clearance Group 1: (Control group), Group 2, Group 3 and Group 4 RL solutions with the pH of 6.80, 7.00, 7.40 and 7.80 were used. Rats were sacrified four hours after the procedure.