Pompa ve pompasız kardiyovasküler cerrahi uygulanan hastalarda postoperatif komplikasyonlar ve hastanede kalış süresine etkileri
The effects of cardiovascular surgery with and without pump, on the post-operative complications and the length of stay in hospital
- Tez No: 229740
- Danışmanlar: DOÇ. DR. REMZİYE SIVACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Hemşirelik, Anesthesiology and Reanimation, Thoracic and Cardiovascular Surgery, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kardiyovasküler, Komplikasyon, Pompa, Pompasız, Postoperatif, Cardiovascular, Complication, Pump, Off-pump, Post-operative
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Çalışmamızda, pompa ve pompasız koroner arter bypass cerrahisi uygulanan hastalarda, kardiyopulmoner bypass uygulamasının postoperatif erken dönemdeki komplikasyonlar ve hastanede kalış süresine etkilerinin belirlenmesi amaçlandı.Kardiyovasküler cerrahinin ve anestezinin mortalite ve morbiditesi yüksek olduğundan, bu alanda birçok komplikasyonu görebilmek mümkündür. Daha önce yapılan çalışmalarda pompa ve pompasız karşılaştırılması yapılmadığından, bu komplikasyonların daha çok hangi olaylarla ilişkili olduğunun, bu ilişkiye katkıda bulunacak faktörlerin belirlenmesi ve hastanede kalış sürelerinin komplikasyon oranında etkisi araştırılmadığından bu konuya açıklık getirilmesi planlandı.Prospektif olarak planlanan araştırmada Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastaneleri Şevket Demirel Kalp Merkezi, Kardiyovasküler Cerrahi ve Anestezi Ünitesi'ne başvuran, araştırma sınırlılıklarına uygun 30 pompalı ve 30 pompasız kardiyovasküler cerrahi uygulanan 40-85 yaş arasında 60 olgunun verileri değerlendirildi.Tüm hastalarımıza hazırlamış olduğumuz Hasta Bilgi Formu uygulandı ve bu değerlendirmeler, çalışma için hastaneden ve hastalardan yazılı izin alınarak yapıldı.Araştırma sonucunda; yaş, cinsiyet, boy, kilo gibi sosyodemografik özellikler benzer bulundu. Hastaların anestezi süresi, cerrahi süresi ve toplam entübasyon süresi ise pompasız grupta pompalı gruba göre daha kısa bulundu. Yine kan transfüzyonu ve CVP açısından ele alındığında; pompasız gruptaki hastalarda kan transfüzyonunda ve CVP değerinde azalma tespit edildi.Grupların postoperatif dönem komplikasyonlarına bakıldığında; AF, hipertansiyon, ABY, oligüri; dispne, satürasyon düşüklüğü, kanama, revizyona alınma ve postoperatif yara enfeksiyonu gibi komplikasyonların pompasız grupta daha az görüldüğü bulundu.Toplam hastanede kalış süreleri, yoğun bakım kalış süreleri ve postoperatif servis kalış süreleri de pompasız grupta daha kısa tespit edildi.Sonuç olarak; pompasız koroner arter bypass cerrahi tekniğinin konvansiyonel tekniğe göre düşük kan ve kan ürünleri kullanımı, kısa yoğun bakım ve hastanede kalım süreleri, düşük hastane maliyeti, düşük morbidite ve mortalite gibi avantajları olduğu bilinmektedir. Uzun dönemde yapılan bu incelemede, pompasız bypass tekniğinin en az pompalı yöntem kadar güvenilir olduğu ve iyi sonuçlar verdiği görülmüştür. Pompasız koroner arter bypass tekniği, uygun hastalarda ilk seçenek olmalıdır.
Özet (Çeviri)
We aimed to reveal the effects of cardiovascular surgery on early stage complications and the length of stay in hospital among the patients who underwent cardiovascular surgery with and without pumpIt is possible to see many complications in this field because of high mortality and morbidity of cardiovascular surgery and anaesthesia. As it has not been done a study which compares cardiovascular surgery types in points of postoperative complications, the events which are mostly related with these complications, identification of the factors that contribute to these relationships and the effect of stay duration in hospital on the rate of these complications, we planed to clarify this subjectWe planed a prospective study. For this purpose 60 suitable patients aged between 40 and 85 who were admitted to Suleyman Demirel University Research and Practise Hospital Cardiovascular Surgery and Anaesthesia Unit were included in our study. 30 of these patients underwent cardiovascular surgery with pump and other 30 of them underwent cardiovascular surgery without pumpThe forms which contain personal information were applied to patients. All these evaluations were done under written permission of the hospital and the patientsAs a result of this study the distributions of age, sex, length and weight were found similar. The durations of anaesthesia, surgery and total intubations were found shorter in the group underwent cardiovascular surgery without pump. Decreased blood transfusion requirement and low CVP levels were defined in the group underwent cardiovascular surgery without pumpWhen we evaluated the postoperative complications; atrial fibrillation, hypertension, acute renal failure, oliguria, dyspnoea, low saturation levels, bleeding, revision operations and postoperative wound infections were found less in the group underwent cardiovascular surgery without pumpTotal length of stay in hospital which includes duration of stay in intensive care unit and cardiovascular service were found shorter in the group underwent cardiovascular surgery without pumpAs a result; cardiovascular bypass surgery without pump has the advantages such as decreased usage of blood and blood products, the short duration of stay in hospital and intensive care, low costs and low rates of morbidity and mortality. In this research it is seen that the bypass technique without pump is at least as reliable as the bypass technique with pump and its outcomes are satisfactory. The bypass technique without pump should be the first choice for the suitable patients.