Off-pump ve on-pump yapılan koroner bypass cerrahisinin postoperatif değerlerininkarşılaştırılması
Comparison of postoperative values of off-pump and on-pump coronary bypass surgery
  1. Tez No: 839793
  2. Yazar: NURSEN KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kardiyopulmoner bypass, kalp-akciğer makinesi, on pump, off pump, Cardiopulmonary bypass, heart-lung machine, on pump, off pump
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Kardiyopulmoner bypass veya daha yaygın olarak bilinen kalp ameliyatı, kalp ve akciğerlerin geçici olarak muhafaza edilmesi ve dışarıdan bir cihaz erişimini sağlamak için kullanılan bir cerrahi müdahaledir. KPB'nin tarihi, birçok bilim insanının çalışmaları geliştirilerek sonuçlanmıştır. Kardiyopulmoner bypassta kullanılan tekniklerden bir diğeri de off pump tekniğidir. Pompa ile yapılan cerrahinin getirdiği komplikasyonları önlemek amacıyla uygulanan bu yöntem birçok riskin önüne geçmeyi hedeflemektedir. Bu çalışmada koroner arter bypass greft geçirmiş pompaya giren ve pompasız cerrahi uygulanan hastaların postoperatif verileri karşılaştırılmıştır. Sonuçlar değerlendirildiğinde on pump uygulanan hastaların AST ve lactat değerinde ilk 24 saatte off pump uygulanan hastalara kıyasla anlamlı bir yükseklik tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Cardiopulmonary bypass, or more commonly known as heart surgery, is a surgical procedure used to temporarily preserve the heart and lungs and allow access to an external device. The history of CPB has resulted in the development of studies by many scientists. Another technique used in cardiopulmonary bypass is the off-pump technique. This method, which is applied to prevent complications caused by surgery with a pump, aims to avoid many risks. Postoperative data of patients who underwent off-pump surgery and patients who underwent off-pump surgery were compared. When the results were evaluated, a significant increase was found in the AST and lactate values of the patients who were administered on- pump, compared to the patients who underwent off-pump in the first 24 hours.